Alacsony téli D-vitamin-szint a betegségek hátterében

szerző: Dr. Hubina Erika, endokrinológus - Oxygen Medical
megjelent:

Manapság egyre több szó esik a D-vitamin jelentőségéről, amely a szakértők szerint összefüggésbe hozható többek közt a csontok erősségével és a szív- és érrendszer egészségével is. Dr. Hubina Erika, endokrinológus főorvos a télen csökkenő D-vitamin-szint következményeire hívta fel a figyelmet.

A napfény hiányának következménye

A szakértők már jó ideje tudják, hogy a D-vitamin-szintünk télen csökken, különösen az északi területeken. Azonban egy ideje arra is felhívják a figyelmet, milyen fontos mégis fenntartani a megfelelő szintet. A Vanderbilt Egyetem kutatásában 244, különböző problémákkal küzdő nőt vizsgáltak meg ebből a szempontból. Voltak köztük ízületi gyulladással, hypothyreosissal, rákkal, magas vérnyomás betegséggel és csontritkulással élő hölgyek is.

A kutatásból derült fény arra, hogy bizonyos betegségekkel élő nők D-vitamin-szintje télen elégtelennek mondható. A megállapítás elsősorban az ízületi gyulladással és a cukorbetegséggel küzdőkre vonatkozik.

A D-vitamin-szintet 20 ng/mL alatt tekintjük hiányosnak, 20-30 ng/mL között alacsonynak, a normál érték pedig 30 és 60 ng/mL között van. A vizsgálatban részt vevő nőknek ezek alapján 28 százaléka volt D-vitamin-hiányos, 33 százalékuk pedig elégtelenséget mutatott a tél során. Ezzel szemben nyáron csupán 5 százalék küzdött hiánnyal.

A táplálékkal bevitt vitamin fontos, de nem elég

Az a jó hír a nőknek, hogy optimális kiegészítéssel a tél folyamán is elérhető megfelelő D-vitamin-szint. Ehhez azonban az érintetteknek – különösen azoknak, akik bizonyos alapbetegségekkel küzdenek – érdemes elvégeztetni egy D-vitamin-szint-mérést, amely egy egyszerű vérvétellel kivitelezhető. Az eredmények birtokában aztán már megfelelő pótlást is tudunk ajánlani – ismerteti Dr. Hubina Erika.

A D-vitamint jórészt a szervezet állítja elő a napsugarak ultraibolya tartományából, éppen ezért a kevésbé napfényes országokban élőknek jóval kevesebb jut belőle. Bár vannak bizonyos élelmiszerek (például tej, joghurt, tojás, halolajok, lazac, makréla), amelynek van D-vitamin-tartalma, ez különösen a téli időszakban nem elégséges. Holott ahogyan azt a molekuláris és sejtbiológia kutatásai bizonyítják, a D-vitamin receptorai főszerepet játszanak az egészségmegőrzésben.

D-vitamin-hiány okai

A D-vitamint a szervezet az UV-B sugárzásra reagálva állítja elő, de megtalálható a halételekben, a tojássárgájában és egyéb ételekben is. Kevés napfény, tejallergia, vagy szigorú vegetáriánus étrend mellett idővel D-vitamin-hiány léphet fel.
Kevés fény, tél, D-vitamin-hiány

A D-vitamin-szintet érdemes ellenőriztetni

Egyre inkább bizonyosnak látszik tehát, hogy a D-vitamin pótlására mindenkinek, de különösen a betegeknek figyelniük kell.

A D-vitamin hiánya szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, az autoimmun betegségek, akár az inzulinfüggő cukorbetegség létrejöttében is lehet oki tényező, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás-betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás kialakulásában is szerepe lehet, de még daganatos betegségek (emlőrák és vastagbéldaganatok) kiváltó tényezői közé is sorolható. Dr. Hubina Erika felhívja a figyelmet, hogy még a policisztás ovárium szindróma és a terméketlenség hátterében is állhat.

Máj- és epeúti megbetegedések fokozzák a D-vitamin-hiány kialakulásának lehetőségét, de a vesebetegséget is kockázati tényezőt jelentenek. A kor előrehaladtával a bőr szintetizáló képességének csökkenése miatt szintén D-vitamin-hiány alakul ki.

Azoknak, akik szteroidos készítményeket szednek, érdemes tudniuk, hogy ezek befolyásolhatják a szervezet D-vitamin-anyagcsere-forgalmát, az egyes fogyást elősegítő, valamint koleszterinszintet csökkentő és idegrendszerre ható gyógyszerek pedig szintén hatnak a D-vitamin mennyiségére. Ezért az ilyen gyógyszerek szedése mellett mindenképpen érdemes a kiegészítés megfelelő formáit alkalmazni.

Szakembereink magyarországi ajánlása szerint a magyar lakosságnak novembertől márciusig napi 2000 Nemzetközi Egység D-vitamint lenne ajánlott fogyasztania. Nem mindegy azonban, hogyan és milyen készítményekkel igyekszünk pótolni a hiányt. Egészségeseknek és betegeknek is ajánlatos a döntés előtt ellenőriztetni a valós D-vitamin-szintjüket és konzultálni egy endokrinológussal.

(Oxygen Medical - Dr. Hubina Erika, endokrinológus)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gál Mónika, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.