• Kevesebb kalória, jobb memória?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kutatók azt tapasztalták, hogy azok az idősek, akik csökkentett kalóriatartalmú diétán élnek, jobban teljesítenek a szóbeli memóriateszteken, mint azok a társaik, akik nem változtattak táplálkozási szokásaikon.

    Egy új kutatás szerint a csökkentett kalória-bevitel segít karbantartani az idősebbek memóriáját. Korábbi állatkísérletek már kimutatták, hogy az alacsony kalória- és a telítetlen zsírsavakban gazdag étrend lassítják az agy öregedési folyamatait.

    Hirdetések

    Veronica Witte és kollégái, a német Münster Egyetem dolgozóinak kutatása három hónapon keresztül vizsgált 50 olyan túlsúlyos nőt és férfit, akik átlagos életkora 60.5 év volt.

    Három csoportba osztották őket:

    • az első csoport tagjai 30 százalékkal csökkentették a kalóriabevitelt,
    • a második csoport tagjai sokkal több telítetlen zsírsavban gazdag ételt fogyasztottak  (halakat, olívaolajat),
    • a harmadik csoport tagjai nem változtattak addigi étkezési szokásaikon.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Három hónap elteltével a csökkentett kalórián élők sokkal jobban teljesítettek a memóriateszteken, ami többek között abból állt, hogy percek elteltével kellett pl. egy lista szavaira visszaemlékezni. A 2. és 3. csoport tagjai, akik étkezésében nem volt kalóriacsökkenés, nem mutattak semmilyen jelentős memóriafejlődést.

    A vértesztek alacsony inzulinszintet és kisebb mennyiségű gyulladásokért felelős anyagot mutattak ki azok között, akik csökkentett kalórián éltek. Közülük is a diétát szigorúan betartóknak voltak a legjobb eredményeik.

    A kutatók úgy vélik, hogy a megnövekedett inzulin-érzékenység és a csökkent gyulladásos folyamatok jelentős szerepet játszanak a memória-aktivitásban. Természetesen még további kutatások szükségesek a folyamat pontos megértéséhez, ám mindenképpen jelentős szerepe lehet a kutatásnak az időskori elbutulás megelőzésében és terápiájában.

    Forrás: WEBBeteg
    Cs. K., fordító; WebMD
    Lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    Napi egy adag zöld saláta fiatalon tarthatja az agyat

    Napi egy adag zöld saláta a kor előrehaladtával segíthet megőrizni a memóriát és frissen tartani az agyat - állítják egy amerikai tanulmány szerzői.

    Naponta hatvanszor eszik, mégis sovány

    Naponta hatvanszor eszik, legalább 5 ezer kalóriát kebelez be, mégis csontsovány egy amerikai nő, alig több 25 kilónál. A 21 éves, texasi Lizzie Velasqueznek 15 percenként ennie kell, hogy megőrizze egészségét és legyen energiája.

    Kevesebb kalória, egészségesebb élet

    Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, de alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A cél egyébként sem az, hogy tovább éljünk, hanem az, hogy tovább legyünk egészségesek - írja a Science című tudományos folyóirat.

    Memóriajavító ételek

    Fekete csokoládé, tea, bor - azok az idősödő hölgyek és urak, akik egész életükben rendszeresen fogyasztottak teát, csokoládét, bort, a gondolkodást vizsgáló elmepróbák során sokkal jobban teljesítettek, mint azok, akik az előbbi élvezeti cikkek egyikével sem éltek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA