A terhességi cukorbetegség okai és kezelése

Dr. Fáklya Mónika
szerző: Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus - WEBBeteg
frissítve:

A várandósság időszaka néhány anyukánál nem problémamentes. Az előírt vizsgálatokon magasabb vércukorszinteket találva terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia (csökkent cukortűrő-képesség) derülhet ki.

Miért alakul ki pont ebben az időszakban a cukoranyagcsere zavara, és mit lehet tenni?

Már régen felismerték azt, hogy a terhesség hajlamosít cukorbetegségre és az azt megelőző állapotra, a csökkent glükóztoleranciára. Ez azért van, mert a várandósság ideje alatt sok olyan hormon termelődik az édesanyában, amelyek az inzulinnal ellentétes hatásúak. Ha ekkor nem tud lépést tartani a megnövekedett igénnyel a hasnyálmirigy inzulintermelése, kialakul a szénhidrát-anyagcsere zavara.

Minden kismamánál elvégzik a cukorterheléses vizsgálatot

A terhesgondozás során minden anyánál a 24-28. terhességi hét között cukorterheléses vizsgálatot végeznek. Ennek során 75 gramm szőlőcukrot tartalmazó víz elfogyasztása előtt és utána, meghatározott időközökben mérik a vércukor szintjét.

Normális szénhidrát-anyagcseréjű ember éhgyomri vércukorszintje nem haladja meg a 6,0 mmol/l-es értéket, a szőlőcukor elfogyasztása után 2 órával pedig 7,8 mmol/l-es érték alatt marad.

Amennyiben 7,8 mmol/l felett van ilyenkor a vércukorszint, de nem magasabb, mint 11,1 mmol/l, csökkent cukortűrő képességről van szó.

Ha a 11,1 mmol/l-t is meghaladja, cukorbetegség a diagnózis.

Nem jár fájdalommal, de veszélyes a babára

A terhesség alatti szénhidrátanyagcsere-zavar, bár nem fáj, de veszélyt jelent mind a babára, mind az anyára.

Az anyánál gyakrabban fordul elő magas vérnyomás és terhességi eclampsia, a magzat pedig túlságosan nagyra nő, a belső szervei is megnagyobbodnak.

Születéskor a szülőcsatornán való áthaladás nehéz, vagy lehetetlen lesz. Ilyenkor császármetszéssel kell világra segíteni a gyermeket.

Születés után viszont sokszor alacsony vércukorszint jelentkezik az ilyen újszülötteknél, ami kezelést igényel.

A terhességi cukorbetegségben szenvedő anyák gyermekeinek nagyobb az esélyük arra, hogy koraszülöttek legyenek, és arra is, hogy a későbbi életük során maguk is cukorbetegek lesznek.

Fontos a diéta betartása - Milyen diéta javasolt?

Ha kiderült a baj, az első, és talán a legfontosabb a megfelelő étrend kialakítása és betartása. A cél az, hogy a vércukorszintek normál tartományon belül maradjanak és a baba a fejődéséhez szükséges minden tápanyagot megkapjon.

Az anyai testsúlygyarapodás ideális esetben ne haladja meg a 8 kg-ot. Három főétkezés és három kis étkezés javasolt úgy, hogy ennek 40-50%-a élelmi rostokban gazdag összetett szénhidrát (zöldségek, teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek), 20-25%-a fehérje (hús, tej), 30%-a pedig zsírféle (inkább a telítetlen zsírsavakban gazdagabb olajat részesítsük előnyben) legyen.

Az esti utolsó étkezés és a reggeli első étkezés között ne teljen el 10 óránál több idő. A reggeli magas rosttartalmú, könnyű étkezés legyen, mert ebben a napszakban gyakoribb a jelentősebb vércukor-emelkedés.

Hogyan kezelhető a terhességi diabétesz?

Amennyiben belgyógyászati ellenjavallata nincs, a testmozgás is hasznos a cukoranyagcsere rendben tartására. Természetesen kismamáknak való tornagyakorlatok ajánlottak, illetve séta.

Ha a diétával nem érnek el megfelelő vércukorszinteket, az inzulin adását el kell kezdeni. Ez egyénre szabottan öninjekciózás formájában történik, és diabetológus szakember állítja be.

A terhesség alatti szénhidrátanyagcsere-zavarban szenvedő anyákat a várandósság teljes időtartalma alatt diabetológus kíséri fegyelemmel. A szülés után újrateszteléssel kell megállapítani, hogy a betegség megmaradt-e vagy sem. Ennek megfelelően történik a további gondozás is.

Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

Forrás: WEBBeteg összeállítás
Orvos szerzőnk: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus

A baba fejlődése
9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.