• Egyszemű szörny a hálószobában

    Szerző:
    WEBBeteg

    Gyermekünk egészsége érdekében tiltsuk ki szobájából a TV-t javasolja a New York Times internetes oldala. Egyre több felmérés igazolja, hogy szoros összefüggés van a különböző egészségügyi és tanulási problémák, valamint a gyermekek hálószobai tévénézése között.

    Egyes becslések szerint az amerikai gyerekek mintegy felének van saját televíziója a szobájában, bár vannak, akik ezt az arányt 70 százalékra teszik. Egyre több felmérés számol be arról, hogy a gyerekszobai tévénézés különböző egészségügyi és tanulási problémákat okoz.

    Hirdetések

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Egyik legkézenfekvőbb következménye a saját tévének, hogy a gyerek sokkal többet fogja azt nézni, ráadásul sokszor a szülők tudta nélkül. Buffalóban végeztek egy felmérést 4 és 7 év közötti gyerekek körében, mely eredménye szerint azok, akiknek a szobájában TV van, átlagosan heti 9 órával töltenek több időt a készülék előtt, mint kortársaik. A felmérésből az is kiderült, hogy ezeknek a gyerekeknek a szülei általában nem tudják milyen műsorokat néz csemetéjük. Ráadásul, ha már egyszer benn van a TV a gyerekszobában, nem valószínű, hogy valaha is kikerül onnan.

     

    Tanulási zavarok és egészségügyi problémák

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Azok a gyerekek, akiknek saját tévékészülékük van, általában rosszabbul teljesítenek az iskolai teszteken, nagyobb arányú körükben az alvászavarok, a túlsúlyosság illetve a dohányzásra való hajlam előfordulása.

    A tévével rendelkező gyerekek átlagosan több mint napi 100 kalóriát nassolnak, így nagyobb az esélyük a túlsúlyosságra. Egy francia tanulmány azt is kimutatta, hogy a fiúk esetében ez a rizikófaktor magasabb.

    Az iskolai teljesítmény is jelentősen gyengébb ezen gyerekeknek a körében, különösen matematikából, szövegértésből és nyelvekből. Mindez persze érthető, hiszen sokkal kevesebb időt töltenek olvasással, mint a többiek.

    A dohányzás mértéke azon 12-14 évesek között, akiknek van a szobájában tévé, 42 százalék, míg a többiek esetében mindössze 16 százalék.

    Igaz, sok szülő próbálja ellenőrizni, mennyi időt tölt a gyerek tévézéssel, és arra is odafigyelnek, milyen műsort választ, ám ez a munka nem lehet teljesen eredményes, ha a gyerek saját szobájában nézi a tévét.

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Gerincferdülést is okozhat egy rossz iskolatáska

    A gyerekek gerincfejlődésére nagyon vigyázni kell. Egy rosszul kialakított, vagy csak rosszul viselt, megpakolt iskolatáska akár gerincferdülést is okozhat a gyereknél. Az is fontos, hogy a táska állítható hátpárnázatával mindig a gyerekek aktuális magasságához, arányához, ruházatához legyen igazítva a táska, így illeszkedhet a legoptimálisabban, ami nagymértékben hozzájárul a teher megfelelő eloszlásához.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Az óvodáskori készségfejlesztés megkönnyíti az iskolakezdést

    Az iskola előtti készségfejlesztés fontosságát ma már nem vitatják. De a megváltozott elvárási rendszer és szint mellett már maga a helyszínváltás is megviseli sokszor a gyereket. Vannak ma már olyan óvodák, ahol egyben iskola is üzemel, sőt sokszor a tanítót is ismerik már az óvodai iskolafelkészítőből. Ilyenkor nemcsak a változás lesz kisebb, de a trauma is, így a picik oldottabban tudnak a tanulásra koncentrálni.

    Kisgyermekkel az orvosnál - Praktikus tanácsok szülőknek

    Nem egy felnőtt rémálma az orvosnál tett látogatás. A kiszolgáltatottság érzése és a bizonytalanság a közeljövő beavatkozásaival szemben, az idegen környezet jelenléte még az idősebb korosztály képviselőiben is szorongást szül.

    Skarlát: tünetek, kezelés és megelőzés

    A skarlát (régebbi nevén vörheny) egy bakteriális fertőzés, ami a test jelentős részét beborító vörös kiütések formájában jelentkezik. A betegség cseppfertőzéssel és kontakt úton terjed, a legtöbb esetben súlyos, a 2-4 napos lappangási idő után kialakuló betegséget torokfájás, valamint láz kíséri.

    Iskolai étkeztetés és gyermekkori elhízás

    Hazánkban minden negyedik gyerekkorú lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos vagy elhízott, keveset mozog, sportol, és nem fogyaszt kellő mennyiségű zöldséget, gyümölcsöt – derül ki az Egészségügyi Világszervezetnek a testsúlyra és a fizikai erőnlétre vonatkozó egyik felméréséből. A rossz élettani kilátásokat előrevetítő helyzetért a helytelen táplálkozási szokásokat, az életmód kialakításában szerepet játszó rossz beidegződéseket, valamint a megfelelő ismeretek hiányát teszi felelőssé az anyag.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA