Allergiás bőrbetegség: Az ekcéma okai

Medipress
megjelent:

Azok a gyermekek, akiknek édesanyja környezetében cicák és más állatok is élnek, kisebb valószínűséggel szenvednek atopiás dermatitis tüneteitől, állítják a Zürich-i Egyetem kutatói a Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban közölt cikkükben.

Atopiás dermatitis

A csecsemők és gyermekek leggyakoribb bőrgyógyászati betegsége az atópiás eredetű bőrgyulladás, az atopiás dermatitis

Az atopiás dermatitis vagy atopiás ekcéma visszatérő, meglehetősen fájdalmas, gyulladásos elváltozása a bőrnek, mely kisgyerekkorban, általában még csecsemőkorban jelentkezik. A fejlett világban a gyermekek 20 százaléka érintett, így az egyik leggyakoribb gyerekkori bőrbetegségnek számít. Az atopia egy allergiás jellegű megbetegedés, környezeti tényezők éppúgy szerepet játszanak kialakulásában mint genetikai faktorok. Korábban a kutatók észrevették, hogy az allergiás megbetegedések ritkábbak a tanyavilágban. Úgy gondolták, hogy ennek oka az állatokkal és a baktériumokkal való közvetlen kapcsolat, illetve a gyakoribb tejivás. Ezek úgy tűnik, hogy megvédik szervezetünket immunrendszerünk túlműködésétől. Most sikerült ezen korábbi megfigyeléseket bizonyítani.

A gének és a környezet is befolyásoló tényező

Kontakt bőrgyulladás

A betegség elnevezésének alapja, hogy a bőrrel közvetlenül érintkező (kontaktusba kerülő) anyagok hozzák létre a bőr gyulladását. Kémiai irritánsok vagy allergének okozhatják.
Kontakt bőrgyulladás - Irritatív és allergén anyagok

A cikk, melynek Caroline Roduit az első szerzője, a Roger Lauener által vezetett kutatócsoport eredményeiről számol be. Azt vizsgálják, miként befolyásolják az egyes genetikai tényezők és környezeti faktorok az atopiás dermatitis kifejlődését. Öt európai ország vidéki gyermekeit vizsgálták ( Ausztriában, Finnországban, Franciaországban, Németországban és Svájcban). Az 1063 vizsgált gyermek közül 508-an éltek tanyákon, míg 555-en nem ilyen környezetben nevelkedtek. Bizonyították, hogyha terhességük során az édesanyák tanyákon, állatok közelében éltek gyermekeik között sokkal kevesebb szenvedett a bőrbetegség tüneteitől élete első két évében. A gyermekekben két olyan gént is sikerült azonosítani, melyenek igen fontos szerepük van az öröklött immunitás kialakulásában, sőt ezen gének hatására bizonyíhatóan kisebb valószínűséggel jelentkeztek az allergiás bőrtünetek. A felfedezésnek nemcsak azért van nagy jelentősége mert közelebb jutottunk a betegség megértéséhez, hanem azért is, mert alátámasztják azt az elméletet, mely szerint a gének és a környezeti tényezők együttesen hatnak a fejlődő immunrendszerre és befolyásolják az atopiás dermaitis kialakulását.

Olvasson bővebben az ekcémáról a WEBBetegen

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Kőműves Anikó, szakgyógyszerész, orvos- és egészségtudományi szakfordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Horváth Balázs, Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Dermatica - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Budai Allergiaközpont - Dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.