Asztmás roham és pánikroham - Miben hasonlóak és miben különböznek?

szerző: Szegő Miklós, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Cikkünkben az asztma és a pánikroham közötti hasonlóságokat és különbségeket részletezzük.

Mi is az asztmás roham?

Tünetek

Az asztma (asthma bronchiale) krónikus légúti gyulladásos megbetegedés, melyet a légutak fokozott érzékenysége és hörgőszűkület jellemez. Mindez olyan tüneteket okoz, mint köhögés, nehézlégzés, mellkasi szorító érzés, megnyúlt kilégzés, sípoló légzés. Ha valakinek asztmás rohama van, a hörgői még jobban összeszűkülnek, ami légzési nehézséget okoz. Az asztmás roham súlyosságától függően a tünetek több perctől óráig, vagy akár napokig is eltarthatnak.

Kezelés

A gyors megkönnyebbülést hozó gyógyszerek (hörgőtágítók) csökkenthetik a tüneteket, de ha azok tovább súlyosbodnak, akkor sürgősen orvosi segítségre van szükség.

Bővebben Az asztma kezelési lehetőségei

Okok

Az asztmás rohamnak sokféle oka lehet. Okozhatják allergének, például pollen, állati szőr és poratka, vegyi anyagok, beleértve a parfümöt, füstöt és tisztítószereket, a testmozgás, különösen, ha megerőltetőbb, mint a megszokott, szélsőséges meleg vagy hideg, stressz és szorongás, felső légúti fertőzések.

A pánikrohamról

Tünetek

Amikor valakinek pánikrohama van, akkor légszomjat és mellkasi szorítást is érezhet. (Ezeknek a panaszoknak a hátterében azonban súlyos heveny megbetegedések (pl. szívinfarktus) is állhatnak!) Az asztmás beteg köhögésétől és zihálásától eltérően a pánikrohamot hiperventiláció (rövid, gyors lélegzetvétel) jellemzi, a beteg úgy érzi, mintha megfojtanák, szédül, kezei és arca bizseregnek, hányinger, izzadás vagy hidegrázás, megnövekedett pulzusszám, önmagától és környezetétől való elszakadás érzése, félelemérzés lehet a panasz. A pánikroham 10 perc múlva elérheti a csúcspontot, majd gyakran enyhülni kezd.

Ezek a cikkek is érdekelhetik

Összefoglalva az asztás roham és a pánikroham közti legfontosabb különbségek

Az asztma és a pánikroham között az egyik legfontosabb különbség az, hogy az asztmásnak nehézlégzése van, a pánikroham során viszont a fent leírt hiperventilláció, azaz szapora légzés és egyéb panaszok, jellemzően a kezek zsibbadása észlelhető. A zihálás és a köhögés is általában csak asztmás rohamokkal járó tünet.

Összefoglalva az asztás roham és a pánikroham közti legfontosabb hasonlóságok

A stressz kiválthat pánikrohamot, és az asztma tüneteit is súlyosbíthatja, akár asztmás rohamot is provokálhat. A felgyülemlett szorongás pánikrohamokhoz vezethet. Aki gyakori szorongást tapasztal, kérje mentálhigiénés szakember segítségét.

A mindennapi stresszt tudatosan kell csökkenteni. Relaxációs technikákkal, például meditációval és mély légzési gyakorlatokkal, rendszeres testmozgással, csökkenteni kell az alkohol- és koffeinbevitelt, elegendő alvásra van szükség, és arra, hogy időt szánjunk a társasági életre és a munkán kívüli egyéb tevékenységekre (például hobbinkra).

Ezek a cikkek is érdekelhetik

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Szegő Miklós, fordító;
Everything You Should Know About Asthma Attacks and Panic Attacks (Healthline)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Az asztma és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Asztma
Az asztma a légutak - elsősorban a hörgők - krónikus gyulladásos megbetegedése. A hörgők simaizomgörcse, nyálkahártya-duzzanata okozza a légutak szűkületét és a nagymennyiségű váladékképződés tovább akadályozza a levegő áramlását.
Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
Budai Allergiaközpont - Dr. Potecz Györgyi, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.