Visszér vagy trombózis?

28 éves nő vagyok. Lábaim visszeresednek (öröklött hajlam nem valószínű) , de jelenleg van-e okom trombózistól tartani? 2 hete jobb vádlimon lokalizált, néhány másodpercre jelentkező fájdalmat észleltem. Születésemtől van itt egy kisebb lilás ércsomó, a fájdalom ide összpontosult. Pár napra rá több ponton is éreztem, nem feltétlenül egyszerre, majd jött a bal vádli, s a combok. Nem izomlásszerű, inkább égő, mintha a vénák feszülnének, túl sok lenne bennük a vér. Mértéke nem nagy, pedig nagyon alacsony a fájdalomtűrő küszöböm. Velem született ereknél észrevettem, hogy egy ponton enyhén kidudorodik, ill. bal térdem fölött kb. 1 cm-rel egy vastagabb, kékebb ér szintén. Mértékük változó, néha csak kevésbé áll ki. Mindemellett több apró seprűeret is felfedeztem, többnyire alsó lábszárakon. Olykor enyhe viszketés is jelentkezik, de nem "kell" vakarnom, pedig a viszketést se tűröm jól, jóllehet, egybeesik szőrtelenítés utáni szőrnövekedéssel. Bőrpír és egyéb bőrelváltozás nincs. Velem született erek érintésre nem fájnak, de érzékenyebbek, enyhén langyosak, és itt kb. 1 cm-rel vastagabb a vádlim a másiknál. Polcolás olykor jól esik, olykor viszont az, ha lógatom. Mozgásban nem gátol, közben nem, vagy nagyon enyhén erősödik a fájdalom, de ha igen, nem azonnal. Izomlázszerű fájdalmat csak akkor érzek néha, ha olyan a mozdulat, hogy adott izom megfeszül. 3 hete jóval többet mozgok (gyalog, de nem sport) , panaszaim ezzel egy időben kezdődtek. Előtte semmit nem mozogtam, s jelentős túlsúllyal is küzdök, bár érdekes tény, panaszaimmal egyidőben sikerült épp 1, 5-2 kg-tól megszabadulni. Hallottam, hogy menstruációkor jellemző lehet érfeszülés, nálam most ez is aktuális. Háziorvosomhoz elmegyek, de egyelőre nem lenne időben ideális, és félek is. Hajlamos vagyok erős szorongásra, pánikra, főleg ilyen eseteknél, s most más is rátesz. Ilyenkor enyhébb betegség-tüneteket képes vagyok produkálni csak úgy is, ha olvasok róla. Erről sokat olvasgattam. De vérnyomás/pulzus normális. Köszönöm.

Dr. Árki Ildikó válasza véna témában

Kedves Levélíró!

Alsóvégtagjai állapotát csak személyes orvosi vizsgálattal lehet megítélni. Szorongásos zavarát jó lenne kezelni (pl. pszichoterápiával), az internet egészségügyi kérdésekkel kapcsolatos böngészése viszont csak fokozza a szorongást azoknál, akik erre hajlamosak.Egyszóval olvasgatás helyett mielőbbi személyes orvosi vizsgálatot javaslok. Üdvözlettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2014. december 19., 02:10; Megválaszolva: 2014. december 20., 22:33
Kérdések és válaszok: Visszérbetegség
Visszértágulat?
Lassan 5 hónapja van külső bokám környékén elszineződéses duzzanat, kisebb sebesedésel, még elviselhető fájdalommal. Két érsebészeti...
Időszakos érelzáródáés
Kedves Doktornő! Sokféle szerteágazó tünetem van, felsorolni itt lehetetlen, de keringési probléma mindent magyarázhat, a panaszok...
Vádli görcs
Tisztelt Doktornő! Pár nappal ezelőtt vettem észre, hogy a jobb lábszáramon, a térdem alatt (nem középen, a térdtől balra) van egy fél...
Nem gyógyuló thromboflebitis?
Tisztelt Doktornő! 2021. év szeptemberében erős hasfájás miatt belgyógyászati sürgősségi osztályra érkeztem, ahol jobb kézfejembe branült...
Kanül a vénában