Urológiai probléma

Tisztelt válaszadó!

21 éves fiamnak visszatérő jelleggel mikroszkópikus vér van a vizeletében. Volt urológus szakorvosnál, aki  csinált neki vese, hólyag UH vizsgálatot, valamint prosztata vizsgálatot is. Ezután komplex hasi UH-ra küldte, valamint kontrasztanyagos RTG-re. Mindent rendben találtak, sehol egy ciszta, daganat, kő, homok, a prosztata is rendben. Az urológus nefrológushoz küldte, de oda csak egy hónap múlva kaptunk időpontot. Ezek után vajon mitől lehet ez a vér (üledékben 15-20 ép vvt) , és a nefrológiai vizsgálat miből áll?

Köszönöm válaszát.

Dr. Plósz János válasza nephrológia témában

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Az urológián a hasonló panaszok hátterében álló fertőzést, követ, daganatot szoktak kizárni. Ha a fentiek nem igazolódnak, további vizsgálatok szükségesek a vesebetegségek kimutatása/kizárása céljából. Mikroszkópos (azaz: szemmel nem látható, de laborvizsgálattal ismételten kimutatható) vérvizelést (haematuriát) okozhat: 1. gócfertőzés (rossz fog, krónikus mandulagyulladás ill. egyéb krónikus fertőzés a szervezetben - 21 éves korban - egyébként egészséges férfiaknál - a mandula vagy a fog szokott hasonló panaszt okozni) - fül-orr-gégészeti, fogászati vizsgálat kell, 2. húgyúti kő, daganat, húgyúti fertőzés (urológia) , 3. hypercalciuria (fokozott kálcium-ürítés a vizeletben - a felnőtt népesség 5-10%-nál kimutatható! - a vizeletben az ürített kálcium mennyiségét kell meghatározni) , 4. véralvadási problémák (ez 21 évesen nem valószínű) ,  5. vesebetegség - pl: a vese ereinek gyulladása: glomerulonephritisek, vasculitisek, de lehet oka vékony-basalmembrán szindróma (más néven benignus familiaris haematuria) . - ez a szülőknél is gyakran kimutatható - ezért a szülők vizeletvizsgálata (hasi UH vizsgálata) is fontos lehet! A fentebb felsorolt okok kizárása a nephrológus feladata - ehhez vérvizsgálatok és ismételt vizeletvizsgálatok szükségesek. A 4. pontban említett vesebetegségek kimutatása vesebiopsiával (szövettani mintavétellel - ezt manapság a háton keresztül egy vastag tűvel végzik helyi érzéstelenítésben) lehetséges, melynek elvégzésére általánosan elfogadott szakmai gyakorlat nincs. Ha az egyéb említett okok nem állnak fenn, a vesebiopsiát indokolt elvégezni: 1. ha a vesék működésének a károsodása mutatható ki vérvétellel, 2. ha a vérvétel vasculitisre/glomerulonephritisre (a veseerek immunológiai eredetű gyulladására) utal, 3. ha magas a vérnyomás (és korábban nem volt) , 4. ha fehérjevizelés (proteinuria) is megjelenik,  5.  ha egyéb tünet is megjelenik, mely olyan betegségre utal, mely többek között a vesét is megbetegíti ill. ha a beteg korábbi betegségeit/életmódját/munkakörülményeit elemezve felmerül vesebetegség gyanúja. Ha a fentebb leírt egyéb tünetek/panaszok nem jelentkeznek a várakozás és a rendszeres ellenőrzés javasolt - a különböző vesegyógyászati központok eltérő ideig "türelmesek" - 3-12 hónap. 1 év után, ha a vérvizelés rendszeres, és minden vizeletmintából kimutatható, általában javasolt a vesebiopsia elvégzése.

Kérdés: 2010. március 10., 21:30; Megválaszolva: 2010. március 10., 21:30
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
fehérjevizelés
ápr.vizelet összfehérje ürítés: 264mg/24ó vizelet natrium ürítés: 288, aug.vizelet összfehérje ürités: 360/24ó, vizelet mikroalbumin ürítés:...
Nephrológia
Tisztelt Dr Balla Erzsébet! A napokban voltam orvosnál, véleménye szerint nincs szükség nephrológiai vizsgálatra majd ha a natrium és kálium szint...
Viz van a testben nem csak a...
Tisztelt doktor úr /hölgy ! az édesanyám nevében írom e kérdést Nehezen mozgóm a lábaim meg vannak dagadva erőtlen vagyok . egy orvos...
Labor - inzulin - vese?
Kedves Doktornő, 35 éves nő vagyok, 164 cm, 65 kg. Nincs komoly panaszom, viszont a laboreredményem két fronton tér el. Az egyik az inzulinnal...
Kell-e további kezelés?
Tisztelt Doktornő! Nagymamám 80 éves, magas vércukor-és koleszterinszinttel és magas vérnyomással. Ezekre gyógyszert is szed. (Ezeken kívül még...