• Urológiai probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt válaszadó!

        21 éves fiamnak visszatérő jelleggel mikroszkópikus vér van a vizeletében. Volt urológus szakorvosnál, aki  csinált neki vese, hólyag UH vizsgálatot, valamint prosztata vizsgálatot is. Ezután komplex hasi UH-ra küldte, valamint kontrasztanyagos RTG-re. Mindent rendben találtak, sehol egy ciszta, daganat, kő, homok, a prosztata is rendben. Az urológus nefrológushoz küldte, de oda csak egy hónap múlva kaptunk időpontot. Ezek után vajon mitől lehet ez a vér (üledékben 15-20 ép vvt), és a nefrológiai vizsgálat miből áll?

        Köszönöm válaszát.

        WEBBeteg szakértő válasza a nephrológia témában

        Tisztelt Hölgyem/Uram!

        Az urológián a hasonló panaszok hátterében álló fertőzést, követ, daganatot szoktak kizárni. Ha a fentiek nem igazolódnak, további vizsgálatok szükségesek a vesebetegségek kimutatása/kizárása céljából. Mikroszkópos (azaz: szemmel nem látható, de laborvizsgálattal ismételten kimutatható) vérvizelést (haematuriát) okozhat: 1. gócfertőzés (rossz fog, krónikus mandulagyulladás ill. egyéb krónikus fertőzés a szervezetben - 21 éves korban - egyébként egészséges férfiaknál - a mandula vagy a fog szokott hasonló panaszt okozni) - fül-orr-gégészeti, fogászati vizsgálat kell, 2. húgyúti kő, daganat, húgyúti fertőzés (urológia), 3. hypercalciuria (fokozott kálcium-ürítés a vizeletben - a felnőtt népesség 5-10%-nál kimutatható! - a vizeletben az ürített kálcium mennyiségét kell meghatározni), 4. véralvadási problémák (ez 21 évesen nem valószínű),  5. vesebetegség - pl: a vese ereinek gyulladása: glomerulonephritisek, vasculitisek, de lehet oka vékony-basalmembrán szindróma (más néven benignus familiaris haematuria). - ez a szülőknél is gyakran kimutatható - ezért a szülők vizeletvizsgálata (hasi UH vizsgálata) is fontos lehet! A fentebb felsorolt okok kizárása a nephrológus feladata - ehhez vérvizsgálatok és ismételt vizeletvizsgálatok szükségesek. A 4. pontban említett vesebetegségek kimutatása vesebiopsiával (szövettani mintavétellel - ezt manapság a háton keresztül egy vastag tűvel végzik helyi érzéstelenítésben) lehetséges, melynek elvégzésére általánosan elfogadott szakmai gyakorlat nincs. Ha az egyéb említett okok nem állnak fenn, a vesebiopsiát indokolt elvégezni: 1. ha a vesék működésének a károsodása mutatható ki vérvétellel, 2. ha a vérvétel vasculitisre/glomerulonephritisre (a veseerek immunológiai eredetű gyulladására) utal, 3. ha magas a vérnyomás (és korábban nem volt), 4. ha fehérjevizelés (proteinuria) is megjelenik,  5.  ha egyéb tünet is megjelenik, mely olyan betegségre utal, mely többek között a vesét is megbetegíti ill. ha a beteg korábbi betegségeit/életmódját/munkakörülményeit elemezve felmerül vesebetegség gyanúja. Ha a fentebb leírt egyéb tünetek/panaszok nem jelentkeznek a várakozás és a rendszeres ellenőrzés javasolt - a különböző vesegyógyászati központok eltérő ideig "türelmesek" - 3-12 hónap. 1 év után, ha a vérvizelés rendszeres, és minden vizeletmintából kimutatható, általában javasolt a vesebiopsia elvégzése.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-10 21:30:44; Megválaszolva: 2010. március 10., 21:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83, 8 g/L Albumin: 52, 5 g/L Koleszterin: 6, 7 mmol/L LDL koleszterin: 3, 61 mmol/L Fehérvérsejt: 11, 3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10, 0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat:magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb, reflexiója fokozott. Az...