Vesekő gyerekkorban

Tisztelt doktornő/úr!

11 éves kisfiamnak veseköve van, ami elmozdult. A vese és a hólyag közti "vezetékben" megállt. A kő mérete 15mm. Milyen módon lehet onnan kivenni? Mekkora a kockázata a beavatkozásnak ? Mennyi idő után károsodik a vese?    

Köszönöm a választ.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vesekő témában

Tisztelt Kérdező!

A 15mm-es húgyvezetékben elakadt követ meg lehet próbálni külső eljárással zúzni, de a mérete miatt a siker esélye alacsony. Ekkora kő nagy valószínűséggel pangást is okoz a vesében, ami miatt a megoldása javasolt. Ha a kő a húgyvezeték alsó szakaszában van,   akkor a húgycsövön keresztül kivehető, ha a felső szakaszban akadt el, egy kis metszéssel (pár cm) a vese felett kivehető a kő. A megfelelő kezelés miatt szerencsés nagy, gyermekkori kövességben szerzett tapasztalattal rendelkező szakembert, vagy egyetemi urológiai klinikát/osztályt felkeresni.

 Üdvözlettel: Dr. Benyó Mátyás

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 21., 13:09; Megválaszolva: 2009. június 21., 13:09
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Táplálkozási tanács vesekő és...
Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek, hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:)...
Veseko es kalciumhiany
Nemreg tudtuk meg hogy a paromnak (29 eves feri) tobb apro vesekove alakult ki, melyek kalcium alapuak. Ugyanakkor kalciumhianya is van, a szukseges ertek...
Vesekő kivétele
A bal vesémben felső kehelyben van egy 4 miliméteres feltehetőleg oxalát dihidrát kő mennyi az esély arra hogy spontán elindul? Vagy hogy kiszedik e...
A terhességi teszt eredményét...
Tisztelt doktornő! 3 hete elmentem ügyeletre mert görcsölt a vesém ott azt mondta az orvos, hogy valószínűleg vese kövem van amire felírt...
vesekő tágult vese
Tisztelt Szakértő jövő hétre elő vagyok jegyezve ESWL eljárásra 4 vesekő miatt. a közelmúltban más okból végzett MR vizsgálat kimutatta, hogy...