veseelégtelenségből fakadóan alakulhat ki zsugorvese?

Tisztelt doktor úr! Kb. 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam krónikus veseelégtelenséget, a betegség kialakulásának okára nem derült fény (nem volt sose előtte vérnyomás vagy vércukor problémám, se cisztám vagy esetleg genetikai hajlamom rá) , ekkor 30 volt az eGFR értékem, majd fél éves citoxan és medrol kezelést kaptam, mely sajnos nem segített az állapotomon, sőt rengeteg mellékhatása kijött rajtam (csontelhalás, cukorbetegség, hajhullás, testszerte óriási striák, izomgyengeség stb.) ami tovább rontott a vesefunkciómon is. 20 kg fogyást követően az értékeim egyszer csak javulást kezdtek mutatni, pedig ezen idő alatt semmmilyen gyógyszert nem szedtem, így 2012 nyarára az eGFR-em 54-re emelkedett. Sajnos ez az érték nem maradt meg tartósan, és 2013 óta fokozatosan újra romlásnak indult a vesefunkcióm. 2015 szeptemberében várandós lettem, ekkor 16%-os volt már csak a veseműködésem és orvosaim ellenzése ellenére megtartottam a terhességet. A terhesség kezdeti szakasza gondtalanul és panaszmentesen lezajlott, majd 25. héten preeclamsia miatt sűrgősségi császármetszést kellett végezniük rajtam az extrém magasra kiugró vérnyomásom miatt. A szülést követően az eGFR értékem 7-re csökkent, ekkor már sajnos el kellett kezdeni a dialízis kezeléseket, 2015 márciusa óta járok másnaponta, az eGFR értékem 5-8 érték között mozog, a vizeletem mennyiége is ingadozó. Ma voltam hasi ultrahang vizsgálaton, és a radiológus azt állapította meg, hogy mindkét vesém az átlagos méretnél jóval kisebb (pontos méretet sajnos nem írtak a leletre) . Ön szerint a beszűkült veseműködésem miatt "zsugorodhattak" össze a veséim, vagy esetleg ez már korábban is kialakulhatott? (Ezt megelőzően 2011-ben volt csak hasi ultrahangom, akkor normális méretűek voltak) . Esetleg elképzelhető, hogy a Medrol okozhatta a vesezsugorodást? A mai leletre azt írták még rá, hogy a parenchyma vastagság elkeskenyedett (méretet ide se írtak) illetve a veséken pangásra utaló jel nincs. Legyen szíves írja meg nekem, hogy mit jelent az hogy a "veséken pangásra utaló jel nincs". Illetve szeretném szíves véleményét kérni, hogy mennyi esélyt lát Ön rá, hogy újabb sikeres fogyókúra esetén számíthatok-e javulásra, vagy tudna-e esetleg bármilyen terápiát javasolni, amit kipróbálhatnék annak érdekében hogy elkerüljem a dialízis kezelést. Egyelőre még várólistára se kerülhettem: (Viszont nagyon nehéz ez nekem egy 1 éves kisfiú anyukaként ilyen súlyos betegséggel küzdeni, ezért minden tőlem telhetőt szeretnék megtenni, hogy minél előbb meggyógyuljak. Tisztelettel várom szíves segítségét és válaszát. Lilla

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza veseelégtelenség témában

A zsugorvese kialakulása nem a vesefunkcióromlás miatt történt, pont fordítva, a zsugorvese okozhatta a vesefunkcióromlást.

A pangásra utaló jel nincs azt jelemnti, hogy a vizelet a veséből akadálytalanul folyik el.

Nagy valószínűséggel tartós állapotról van szó, bár a fogyás mindenképpen segíthet. Nephrológussal kell konzultálnia az esetleges kezelési lehetőségekről.

Kérdés: 2016. április 21., 12:37; Megválaszolva: 2016. április 24., 10:12
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Hasiultrahang
Vesecysta, szerzett
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Kérem, véleményezze a mellékelt ambuláns naplót és javasoljon további vizsgálatokat, szakrendeléseket. Segítség...
Vese cysta
Tisztelt Cím! A következő leletet kaptam, szeretném tudni, hogy mit kell tudni róla.főleg a 3cm cystáról és a meszesedésről. LELET: Hasi UH...
Dupla J csővel ultrahangos kőzúzás
Tisztelt Doktor úr! DJ stent felhelyezés történt egy a CT szerint kb. 14x6x9 méretű vesekő /HU650/ miatt május közepén. Azóta kétszer voltam ESWL...