Mit tegyek, ha hajlamos vagyok felfázásra?

21 éves vagyok, és az a problémám, hogy évekkel ezelőtt volt egy súlyos felfázásom, és azóta sajnos hajlamos vagyok rá. A dolog olyan szintű, hogy pl. nyáron sem aludhatok zokni nélkül; a hidegebb, de fűtés nélküli időkben ha nem három zoknit veszek fel, csak kettőt; ha zuhanyozásnál nem meleg, hanem langyos vízben mosdok le és még tudnám sorolni. Mindig mindent megteszek annak érdekében, hogy ezt elkerüljem, sosincs kint a derekam, ha már hidegebb idő van, nem veszek fel vékony cipőt, a szobában is papucsot viselek. Ettől eltekintve az immunrendszerem véleményem szerint erős, ritkán vagyok beteg, influenzás. Viszont amikor felfázok, akkor a tüneteim nagyon gyorsan súlyosbodnak. Egyik reggel felkelek, és érzem, hogy picit kellemetlen a vizelés, aztán már pár óra múlva véres a vizeletem és meg sem bírok mozdulni. Körülbelül egy-két havonta jelentkezik a felfázás. Lehet valamit tenni az ellen, hogy ne fázzak fel ilyen könnyen? Meg lehet ezt előzni? Nagyon félek, hogy a vesémmel lesz emiatt valami gond, illetve attól is tartok, hogy nehogy a későbbiekben ne lehessen gyerekem. Mit tanácsol? Előre is köszönöm a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Brasnyó Pál válasza visszatérő vizeletfertőzés témában

Kedves Kérdező!

A gyakori fertőzések hátterében több tényező is állhat. Az immunhiányos állapot nem valószínű, tekintettel arra, hogy egyéb fertőzés nincs. Nők esetében egyébként is gyakori a a húgyúti fertőzés, de gyakran urológiai/nőgyógyászati okok fokozhatják a hajlamot, ezt érdemes kivizsgáltatni. Egyéb tényezők, így pl cukorbetegség is fokozhatja a hajlamot. Szóval a családorvossal egyeztetve érdemes egy részletes alap kivizsgálást tenni, majd a talált eltérések figyelembe vételével, illetve esetleges egyéb panaszok felderítésével további vizsgálatok jönnek szóba. A kivizsgálás valóban fontos, mert a gyakori húgyúti fertőzések valóban fokozhatják a krónikus vesebetegségre hajlamot.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2012. október 20., 17:48; Megválaszolva: 2012. október 23., 16:15
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Kell-e további kezelés?
Tisztelt Doktornő! Nagymamám 80 éves, magas vércukor-és koleszterinszinttel és magas vérnyomással. Ezekre gyógyszert is szed. (Ezeken kívül még...
Veseelégtelenségre utaló...
Kedves Doktornő! Pár napja készült laborvizsgálaton 2 értékem lett jóval magasab a referenciatartománynál, az egyik a kreatinin ami 125 umol/L lett...
Magas kratinin szint
Tisztelt Dr nő 43 éves 80 kg izmos testalkatú fehér férfi vagyok régóta foglalkozom testépítéssel, egyéb sportokkal egészséges életmódot...
Állandó vízhajtás
Tisztelt Doktornő! kb 4 éve refluxos vagyok 1 cm hiatus herniával. kb 2 éve van jó pár ételintoleranciám és laktózérzékeny is...
Magasabb Kreatinin, alacsony eGFR
Tisztelt Dr. Szanyi Andrea! Rendszeresen sportoló, egészséges életmódot folytató, normál testsúlyú nő vagyok, nem dohányzom, nem iszom, kevés...