Veseko es kalciumhiany

Nemreg tudtuk meg hogy a paromnak (29 eves feri) tobb apro vesekove alakult ki, melyek kalcium alapuak. Ugyanakkor kalciumhianya is van, a szukseges ertek negyedet tartalmazza a vere, azonban a vizeleteben feltunoen magas a kalciumszint. Ha szed kiegeszitot vesekrizise van, neha gyomorfajassal es hanyingerrel, ha nem szedi a kalciumot, 1 het utan szivinfraktushoz hasonlo tunetek jelentkeznek (bal oldali zsibbadas, szivkornyeki szorito erzes, stb) , annyira leesik a kalciumszintje. Mindemellett a vernyomasa is eleg magas, 130/97 korul mozog, ami valoszinuleg a veseproblema kovetkezmenye. Egyik problema kezelese kivaltja a masikat, hogyan lehetne egy kozeputat talani?

Dr. Puskásné Dr. Kocsis Erika válasza vesekő témában

Kedves Kérdező,

Az Ön férjének, valószínűleg olyan veseproblémája van, amelynél a vesecsatorna rendszere nem képes megfelelő mennyiségű calciumot visszaszívni az érpályába annak ellenére, hogy a vérben a calcium szint alacsony. A vizeletben található magas kalcium szint miatt vesekő alakul ki, ennek hátterében állhat ismeretlen eredet, örökletes- vagy szerzett megbetegedés. A vese felelős a vizelet kiválasztásáért, mely egy bonyolult és szigorúan szabályozott folyamat. A vizelet kiválasztás során a vérből a vese szűrő rendszerén keresztül első lépésként szűrlet készül. A szűrlet végig halad sok apró részből álló csatornarendszeren. A csatornarendszert alkotó építő elemek számos transzport csatornát tartalmaznak. A különböző feladatért felelős transzport csatornák segítségével készül el a szűrletből a végleges vizelet, mialatt a szervezet számára szükséges mennyiségű ionok visszakerülnek a vérbe. A transzport csatornák működése szigorúan szabályozott. A transzport csatornák nem megfelelő működésének több oka lehet, így például túl- vagy alulműködő szabályozó rendszer, vagy maga a csatorna is hibás lehet. A vérben található ion összetétel megfelelő szintjének biztosításában döntő szerepe van a vesének és sajnos elég egy apró hiba és a szervezetben ioneltérés és annak szövődménye alakul ki, ahogy az Ön férjének esetében is lehetséges. Attól függően, hogy hol van a hiba, attól függ a kezelés. Véleményem szerint részletes kivizsgálás szükséges, így hormon-, ion- vizsgálat, vér - és vizelet pH vizsgálat, érdemes lenne ha házi orvosa segítségével felkeresne Nefrológiai szakrendelést.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2012. augusztus 24., 14:32; Megválaszolva: 2012. augusztus 27., 21:48
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Táplálkozási tanács vesekő és...
Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek, hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:)...
Vesekő kivétele
A bal vesémben felső kehelyben van egy 4 miliméteres feltehetőleg oxalát dihidrát kő mennyi az esély arra hogy spontán elindul? Vagy hogy kiszedik e...
A terhességi teszt eredményét...
Tisztelt doktornő! 3 hete elmentem ügyeletre mert görcsölt a vesém ott azt mondta az orvos, hogy valószínűleg vese kövem van amire felírt...
vesekő tágult vese
Tisztelt Szakértő jövő hétre elő vagyok jegyezve ESWL eljárásra 4 vesekő miatt. a közelmúltban más okból végzett MR vizsgálat kimutatta, hogy...
Veseciszta, vesekö van ok aggodalomra?...
Tisztelt Doktor nö vagy Doktor Úr. Most három éve fedezték fel egy rutin vizsgálaton hogy egy ciszta van a jobb vesémen, 6cm hosszú és 6cm széles....