• Vese fájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Körülbelűl két és fél hete fáj a vesém, a derekam él a bal hasi tájékom. Olyan érzés, mint ha kifelé nyomodna az oldalamon. Tudom most kicsit bután hangzik, de nem tudom jobban megfogalmazni, amit érzek. Egy kicsit az ultrahang szerint meg van nagyobbodva, egész pontosan a következőket írták a papírra: a bal vese mérsékelten nagyobb, 140x45 mm-es, szerkezete megtartott. Kérdésem az lenne, hogy ez mitől alakulhatott ki és van-e köze a fájdalmakhoz? Válaszát és türelmét előre is köszönöm Tisztelettel Reháné Gabi

        Dr. Szanyi Andrea válasza a vesebeteg témában

        Kedves Kérdező! Egy térbeli test méreteit három kiterjedéséből lehet legjobban megítélni, itt csak két méret szerepel. Ezzel együtt, a 140 mm valóban hosszabb az átlagosnál, a 45 mm szélesség vagy vastagság azonban nem nagyobb, vagyis ebben az esetben inkább meghosszabbodott veséről lehet szó. Ennek egyik lehetséges oka, hogy a vese fejlődési rendellenességként kettős üregrendszerrel rendelkezik, de ebben az esetben nem újonnan alakult ki a megnagyobbodás. Ha az üregrendszerek, vesemedencék nem tágabbak, akkor ezt ultrahanggal nem lehet jobban látni, viszont szövődmények (gyulladás, vizeletelfolyási zavar, kő) hiányában önmagában tüneteket sem okoz. Ha nincs láza, hőemelkedése és vérkép, vizelet vizsgálat sem mutat eltérést, akkor kevésbé valószínű hogy ez okozza a fájdalmat. Más kérdés hogy mitől érezheti a "kifelé nyomódást" - ha ezt csak állva érzi, még az is lehet, hogy a veséje megsüllyedt és állva az alsó vége alkattól függően tapintható lehet. Ezt egy álló helyzetben is végzett ultrahang vizsgálat tisztázhatja. További kivizsgálás, ha nem történt, akkor laboratóriumi vizsgálatok és leginkább hasi CT vizsgálat javasolható.


        Kérdés: 2012. július 19., 20:43; Megválaszolva: 2012. július 21., 16:30

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Mi a nagyon magas (170 érték) mikroalbumin következményei? És kezelése