• Szükséges-e a műtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Urológia! Szeretném megkérdezni, a CT eredményem alapján szükségesnek tartja a műtétet? Következő az eredményem: A húgyhólyag hátsó faláról, a középvonaltól jobbra szabálytalan alakú, lobulált kontúrú, 20x17mm-es lágyrészterime boltosula lumenbe, mely inhomogen kontraszthalmozást mutat. Az uterus kp. nagy. A bal adnexum régiójában egy 45x36 mm-es cystosus képlet ábrázolódik. A kismedence jobb oldalán egy 13x8 mm-es nyirokcsomó észlelhető. Ezek alapján legyen szíves véleményezni, valóban szükség van -e műtétre, szövettanra küldeni. Betegségeim a következőek: Hípertónia, bal zsugor vese,strumma,ízűleti gyulladás, gerincsérv. Kérem segítségét, mielőbbi válaszát. Tisztelettel, Kosztolányi Lászlóné

        Dr. Merth Gábor válasza a húgyhólyagrák témában

        Tisztelt Kosztolányi Asszony! Nem ismerem az előzményeket (véres vizelet? vizelési panaszok? volt-e már tükrözésen? dohányzott-e stb.) de a CT vizsgálat tükrében én a következőt tenném: Minden képen hólyagtükrözés és a solid terime húgycsövön keresztül történő eltávolítása szükséges (Transzurethralis daganateltávolítás). Ez alapvetően nem megterhelő műtét, és van a kezünkben szövettani eredmény. Ha szerencséje van (az én fejemben ez egyértelműen daganatnak tűnik, de ismétlem, nem tudom az előzményeket!) a szövettan azt mutatja ki, hogy egy felszínes hólyaghám daganata van. Ez azért "jó", mert ennek a kezelése viszonylag szerencsés. Tudni kell a szövettan alapján, hogy érintett-e a hólyag izomzata, vagy csak a nyálkahártya illetve az alatta lévő szövetek. Ha felszínes daganatról van szó, és az operatőrnek sikerült az egészet az épben eltávolítani, akkor tulajdon képen meg is van operálva. Ezt követően kemotherápiás kezelést alkalmazok a betegeimnél, melyet közvetlenül a hólyagba juttatok, nem kell szisztémásan adni, azaz nincsenek meg azok a kellemetlen mellékhatások, melyek oly jellemzőek egy onkológiai osztályra. Ha izominvazív rákról van szó, akkor sajnos már nagyobb/komplexebb műtétet kell alkalmazni. Viszont ez, az első műtét után már megtervezhető, tudja az orvos mivel áll szemben, mi a helyzet. Kérdés mi van a nyirokcsomóval? Csak egy reaktív nyirokcsomó? Vagy metasztatikus? Az első műtét nagyjából erre is választ ad, ugyanis felszínes daganat esetén nem valószínű, hogy áttétről van szó, míg izominvazív rák esetén már igen is számításba kell venni ezt a lehetőséget. Remélem segíthettem, jobbulást kívánok!


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 26., 11:53; Megválaszolva: 2011. április 29., 09:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben: