Tesztoszteron

Tisztelt Doktor Úr!

Férjem andrológiai és hormonvizsgálatának eredményei: herék 10ml alattiak, 4 millió spermium/ml; 3ml; 30%gyorsan mozó, 70%közepesen ill. lassan mozgó.
FSH 13, 10U/L (ref. 0, 7-11, 1)
Tesztoszteron 6, 6 nmol/L (ref. 9, 9-52, 4), prolactin szint normális.. Ezen eredmények alapján szedi a gyógyszereket 3 hónapig, amiket írtam Önnek (Andriol Testocaps 2x1; Clostylbegit 1x1).Ön milyen kezelést javasolt volna? Írta, hogy előfordulhat a spermakép romlása. Ha ez előfordulhat, akkor ilyen rossz értékek mellett miért kapta ezeket a gyógyszereket? Ön szerint létrejöhet spontán terhesség vagy csak a lombik jöhet szóba? Milyen javulás várható a gyógyszerszedés befejeztével?

Köszönettel: Zsófia

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a andrológia témában

Kedves Zsófia! Még mindíg hiányozna néhány adat - pl. az un. LH és SHBG értéke (illetve természetesen beteg- és új spermavizsgálat) a teljes képhez, de az eddig leírtak alapján férjénél heresorvadás talaján van jelen a rossz spermakép. Magam részéről a Clostilbegyt mellett spec. férfivitamin-komplexet (neveket sajnos nem írhatok) adnék első körben. Hormonpótlást második lépcsőben, és/vagy igen körültekintően adnék - ez havonta spermakép (és bizonyos vérparaméterek) ellenőrzését jelenti, hiszen - furcsa módon a spermakép romlását is okozhatja. Ettől függetlenül, főleg, ha más kezelés nem jár hatással, ilyen tesztoszteronszintek mellett a hormonpótlás megpróbálandó.  Az Ön által említett tablettát több okból kifolyóan sokan nem ajánlják/juk: a legfontosabb, hogy az esetek nagy részében egyszerűen nem hatásos, nem szívódik fel. Sokkal jobbnak tartom az un. transzdermális gél alkalmazását - jobban felszívódik és a hormon napszaktól függő, természetes ciklusát is jobban utánozza. A hormonpótlás egyébként a hasonló esetekben is igen sikamlós, sokat tárgyalt, néhány ponton még nem eléggé jól körvomalazott téma szakmai körökben sem!

A hasonló spermaképek esetén a kezelésektől nem azt várjuk, hogy a kép teljesen rendeződik, hanem, hogy a lombikprogram sikere fokzódik. Olyan esetek is fordultak már elő, hogy a spermium koncentráció és a mozgás oly mértékben javult, hogy azzal sikeres inszemináció is végezhető volt, ami bár művi megtermékenyítési eljárás, de a természetes úthoz sokkal közelebb áll, gyógyszeresen és anyagilag pedig sokkal kevésbé megterhelő a lombik programhoz képest!

Dr. Csanádi Gábor, urológus-andrológus szakorvos
Kérdés: 2010. március 16., 22:20; Megválaszolva: 2010. március 16., 22:20
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
férfi intimtorna
Merevedési zavar, érzéketlen...
Tesztoszteron szint
Pénisz megdagadás
Csomó a péniszen