• Oligozoospermia max. ; Hypoplasia testis 1. u.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr!

         

        36 éves férfi vagyok, s 30 éves koromban kezdtünk a feleségemmel próbálkozni, hogy gyermekünk szülessen. 1 év sikertelenség után kivizsgáltattuk magunkat. Kiderült, hogy a feleségemnél minden rendben van, s nálam van a probléma. Két neves andrológus orvost is felkerestem, és mindkét vélemény az volt, hogy csak lombik program (ICSI) jöhet számításba nálunk, mert csak néhány darab (! ) használható spermiumom van egy-egy ejaculatumban.

        Mivel az orvosok szerint szervi problémám van (heresorvadás: emlékeim szerint 15 éves koromban heregyulladásom volt vírusos fertőzés után) nincs mód a spermiumok számát növelni, maximum azok minőségét lehet javítani ilyen-olyan? csodaszerekkel? (Bio-szelén-cink kapszula;? okos? tojás; méz). Mondanom sem kell, hogy beletörődtünk a diagnózisba, s a második lombik programból született egy kisfiam, aki most 3 éves. (Mindkét programnál azért 3-3 embriót vissza tudtak ültetni a feleségemnek, de kötélen táncoltunk, hiszen neki 12-14 petesejtje érett meg egyik-egyik alkalommal, s nekem nem volt 10 használható spermiumnál több.) A fentiek ismeretében tehát kisebb csodának számított a terhesség.

        Telt-múlt az idő, s én nagyon vigyáztam magamra (semmi káros szenvedély: cigi, alkohol, fürdés, forró víz, stb.) mert tudtam, majd eljön az idő amikor kistestvért szeretnénk.

        Így is történt. 2009 közepén felkerestem egy újabb szakrendelést, hogy megvizsgálják mi változott. Mint kiderült, gyakorlatilag ugyanazt a diagnózist kaptam 3 év elteltével. Ekkorra azonban megjelent a FER14 nevű étrend-kiegészítő, s a három hónapos kúra elteltével vágtunk neki a harmadik lombik programnak. Sajnos nem sikerült annak ellenére, hogy 2 blasto-sejtet sikerült visszaültetni a feleségemnek. Nem adtuk fel: újabb 3 hónapig szedtem a FER14-t s most vagyunk túl a negyedik próbálkozáson. Sajnos eddig ez lett a legrosszabb eredmény, mivel a feleségem 9 petesejtjéhez 5-6 spermiumot találtak, de a sejtek nem kezdtek el osztódni valami miatt, így a beültetés elmaradt.

        Szomorúak vagyunk, mert az idő telik, s mindig kötélen táncolunk, de mintha nekem is romlana az eredményem.

        Azért fordulok most Önhöz, hogy kérem nézze át a 3 szakorvos által felállított diagnózis eredményét a problémámmal kapcsolatban, s írja meg, hogy nem lehetne-e valamilyen más módon kezelni, műteni, stb. engem, hogy nagyobb eséllyel menjünk neki egy esetleges következő lombik programnak, vagy nincs mit tenni, fogadjuk el a helyzetet s örüljünk, hogy egy gyermekünk már született.

         

        Vizsgálatok eredménye:

         

        2005

        Status: Norm alkat, mko.ca. 16 cm3 here, UH: mko here momogen. Norm. Prostata

        Ejaculatum: Carentia: 4 nap, mennyiség: 2 ml, Ph: 7, 6, küllem: norm. Viszkozitás: norm, fvs: - /lt., bacterium: -, Látóterenként 1-1 mozdulatlan spermium.

        Vélemény: Oligozoospermia max., Hypoplasia testis 1.u.

        Hormonvizsgálat: FSH:49.3 miu/ml; LH:15, 5 ; miu/ml ; Prolactin 13.0 ng/ml; 17-B-ösztr.: 35, 7 ; T: 20.3 mmol/L ;SHBG:52, 4 mmol/L

        Javaslat: ICSI

         

        2006

        Status: j. here: 10 ml (? ) puha ; b. here: 10 ml (? ) puha ; j. epid.: ép, fip törött ; b.epid.: ép ;j.def.funic: eb ; b.def.funic: eb

        Spermavizsgálat: Carentia: 5 nap ; Mennyiség: 3 ml ; Ph: 7, 4 ; küllem: norm ; viszkozitás: norm. ; szám/ejac.: elvétve 1-1 mozgó

        Vélemény: Azospermia testis 1.u.

        Javaslat: ICSI

         

        2009

        Státusz: Herék: mindkét oldalon kicsi volumenű és csökkent turgorú herék, felszínük sima ;Mellékherék: szabályos helyzetűek, nagyságúak és alakúak, norm tapintásúak. Here UH: jo. 16x10 ; bo. 17x10 mm-s here, homogén echoszerkezetű, fokális eltérés nem látható. Mellékherék szabályosak, varicokele nem látható.

        Spermavizsgálat: Carentia: 4 nap ; Mennyiség: 1, 5 ml ; Ph: 7, 7 ; küllem: norm. ; viszkozitás: norm. ; elfolyósodás: szabályos, teljes ; Kereksejtek: normál számban ; Gennysejtek: elvétve; Natív készítmény: több fiz. Látóteret áttekintve néhányban 1-1 mozgó, 1-2 mozdulatlan spermium, 4-5 kereksejt ; agglutanáció: nincs

        Vélemény: Oligozoospermia max. ; Hypoplasia testis 1.u. ;infertilitás

        Javaslat: ICSI

         

        Kérem, írja meg véleményét, s tanácsát ha fordulhatnék még valahová problémámmal.

        WEBBeteg szakértő válasza a andrológia témában

        Kedves Uram! Technikai okból csak most sikerül önnek válaszolnom. A leleteket áttekintve, azon túl, hogy a másodiknál oligozoospemia helyett azoospermia került (nyilván tévedésből) leírásra, érdemi különbséget nem találtam. Sajnos herét érintő vírusfertőzések (mumps, coxsackie) szinte törvényszerűen a spermiumképződés kifejezett, visszafordíthatatlan károsodását okozzák, ami idővel tovább is romolhat. Az ilyen-olyan "csodaszerek" közül valóban az egyik legújabb és talán a legjobb a FER14. Ettől csak drágább, és kevésbé hatásos szerek forognak a piacon. Összességében a táplálékkiegészítők kézzelfoghatóan csk nagyobb spermiumkoncentráció esetén (főleg a spermiumok mozgása terén) okoznak mérhető hatást. A FER14 mellé hasonló helyzetben C (+500 mg) és E(+200-400 mg) vitamint szoktam javasolni, esetleg (a "próbáljunk meg mindent" keretein belül) egy ismételt hormonpanel vizsgálat eredényétől függően (néha attól függetlenül is) Clostilbegyt kúra is szóba jöhet.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-10 21:35:52; Megválaszolva: 2010. március 10., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: