• Vesetágulat terhesen

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        37 hetes terhes vagyok csak a tegnap készitett uh-n vették észre hogy 60x40 mm-es tágulat van a jobb vesében/eddig valahogy kimaradt hogy megnézzék a vesémet is /.

        Urologushoz utaltak de a várakozási idő hosszú! Érdekelne hogy ez mit is jelent tulajdonképpen, hatással lehet -e a babára és ha megszülök ez eltünik?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a vesetágulat témában

        Tisztelt Kérdező!
         
        A  jobb oldali veseüregrendszeri tágulat gyakori a terhesség kapcsán. Oka az, hogy a magzat nyomja a jobb oldali húgyvezetéket, ez által vizeletelfolyási akadályt képezve. Veszélyt akkor jelent, ha a vizelet befertőződik, ennek a jelei: vizeletcsípés, láz, hidegrázás.
        Ha bármikor ezek a tünetek jelentkeznek, forduljon urológushoz, az akut eseteket soron kívül ellátjuk, mivel ilyenkor a baba vdelmében antibiotikumra, vagy vesevezeték sínezésre lehet szükség. Ha nincsenek ilyen panaszok, feküdjön inkább a bal oldalán, vagy próbálja ki az alábbi gyakorlatot (ha a pocakja engedi): negykézláb a könyökét helyezze a térde mellé egy kis ideig. Ezek a terhes méh húgyvezetékre gyakorolt nyomását csökkentik, és így mire urológushoz megy, a pangás meg is szűnhet. Ez egyébként, ha a háttérben más ok nincs, szülés után spontán elmúlik.

        Üdvözlettel: Dr. Benyó Mátyás


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-31 16:31:32; Megválaszolva: 2011. október 04., 14:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 43 éves nő vagyok.Szeptember elején kerültem a sürgősségire derékfájással és csillapíthatatlan hányással. Labor és CT vizsgálatot követően megállapították, hogy van egy 5 mm-es ureter kövem. Bent tartottak, és...
        Tisztelt Doktor Úr! Kicsivel több mint 7 éve vagyunk együtt a feleségemmel, eddig rendben volt a szexuális életünk, viszont nagyjából 2 hónapja merevedési problémák léptek fel. Előjáték közben lelankad illetve nem elég merev a...