Vesetágulat, elég csak a kontoll?

Tusztelt Doktornő/Úr!

Lányomnál, aki 12 éves, 3hónapos korában vesetágulatot állapítottak.Eleinte 3havonta, most már csak évente kell UH-ra vinnem. Azt mondták, hogy semmilyen kezelést nem igényel, ezzel együtt kell élnie. Kérdésem az lenne, hogy okozhat-e ez a tágulat valamilyen betegséget, vagy tényleg nem jelent semmi különöset. Soha semmilyen gyógyszert nem kapott rá. (Volt olyan UH eredmény is, hogy folyadék volt benne) . El kell-e vinnem valamilyen szakrendelésre? Lenne egy másik kérdésem is. Vérvételnél többször mértek nála (eddig 3-szor; 2-3 havonta volt vérvétel) emelkedett húgysavszintet.Jövő héten viszem újra. Ez utalhat valamilyen betegségre?

Várom mielőbbi válaszát, köszönettel

egy aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Vesetágulat témában

Tisztelt Hölgyem!

A vesemedence-tágulat oka lehet: 1. vizeletelfolyási-zavar (a húgyutak szűkülete miatt. Ez veleszületett betegség túlnyomórészt, folyamatosan fokozódó tágulattal jár, és sebészeti beavatkozást igényel (erre általában az élet első 1-3 évében sor is kerül, 12 éves korban ez már szinte elhanyagolható valószínűségű, bár ritkán a pubertáskorban - a gyors növekedés korában - válnak egyértelművé egyes - szerencsére nem nagyon súlyos - elfolyási zavarral járó kórképek -pl: érleszorítás stb.) . 2. vesico-ureteralis reflux: ez ennyi idő után klinikai jeleket - ismétlődő vesemedencegyulladások - vagy morfológiai jeleket okoz - a vesék elváltozását a hasi UH-on. 12 évesen a vesemedencetágulat (ha az nem fokozódott, ill. az UH nem mutatott egyéb eltérést) nagy valószínűséggel jóindulatú, a háttérben a vesét károsító betegség nem áll- Azonban rendszeres ellenőrzés a pubertáskor végéig javasolt. ui: gyógyszer erre nem szükséges, csecsemőkorban jellemző UH-leírás: "a vesekelyhek folyadékosak" - de ennek túlnyomórészt semmilyen vesebetegség nem áll a hátterében (kor szerinti normális variáció) . A magas húgysavszint azonban ritkább ebben az életkorban, köszvényre hajlamosíthat (felnőttkorban, nem 12 évesen) , de ez is összefüggésben van az étrenddel (hús ill. állati belsőségek jelentős fogyasztása) . A vesemedencetágulat hátterében nem állhat.

Dr. Diószeghy Péter gyermekgyógyász, nefrológus szakorvos
Kérdés: 2010. március 23., 20:42; Megválaszolva: 2010. március 23., 20:42
Kérdések és válaszok: Vesebetegségek
Vesetágulat, vesemedence gyulladása
Tisztelt Doktornö! Par honapja korhazba kerültem 39, 5 fokos lazzal es vesemedence gyulladassal, akkor kiderült hogy vesetagulatom van, augmentin es curam...
Veseprobléma
Kedves Doktornő! Már kb 2-3 éve nagyon erős alhasi fájdalmaim vannak. Elküldtek mindenféle vizsgálatra és most kiderült hogy a vesémmel van...
Veseüreg tágulatos kisfiam
Tisztelt DrNő/Úr! Két és fél éves kisfiam veseüreg tágulattal született. Folyamatos a nephrologiai ellenőrzés. Eddig mindig rendben volt a...
Veseüregi tágulat
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 1 éves kisfiamnál születése után mindkét vesénél veseüregi tágulatot állapítottak meg, kismértékűt. Azóta az...