Krónikus prosztata gyulladás - Streptococcus D

Tisztelt Doktor Úr! 28 éves vagyok, nagyjából két éve kis piros kiütések jelentkeztek a hímvesszőmön, a bőr alatti részen. Nem viszketett, nem fájt, így orvoshoz sem mentem vele. Tavaly októberben felfázásos tüneteket tapasztaltam, égető, csípő érzés vizeléskor, tele hólyagnál sietnem kellett wc-re. Háziorvos 3 napi Sumammedet írt fel, jelentősen csökkentek a panaszok, de 2-3 hét múlva kiújultak. Ekkor urológus szakorvoshoz fordultam, aki tapintással illetve hasi ultrahanggal egy kb 3x2x1cm nagyságú prosztata cisztát diagnosztizált. Vizelet tenyésztést+vérvételt végeztünk, mindkettő negatív lett. Avelox antibiotikumot írt fel, 10 napi adag megszűntette a panaszokat, de néhány héttel később ismét kiújultak. Kb ekkortól figyeltem fel gát táji érzékenységre, tompa szúró fájdalmakra is a nemiszervem környékén, illetve a húgycső utolsó szakaszán alkalmanként gyulladásos csípő tünetek. (Nagyjából ekkoriban végeztünk biopsiás szövet mintavételt, mely szerint a kiütés psoriasis gyanús szöveti minta. Erre a bőrgyógyászom felírt egy kenőcsöt, ami 10 nap alatt teljesen eltűntette a kiütéseket, azóta sem jöttek vissza.) Ekkor vizlelet+ejakulátum tenyésztést végeztünk, vizelet negatív, ejakulátum tenyésztés eredménye: "Enterococcus faecalis és enterobacter cloacae baktériumokra vizsgálva, Baktérium AG. meghat. Lat Agglutináció 'D' Streptococcus csoportsavóval pozitív. Cefotaxim, Ceftriaxon vagy Ceftazidim monoterápiában nem ajánlottak, mivel rezisztens mutánsok könnyen kiszelektálódhatnak. Javasolt kombinációs antibiotikumok: aminoglikozidok (Gentamicin, Amikacin) ." Ezzel egyidőben doktor úr ultrahanggal egy hugycső divertikulumot is diagnosztizált bár nem volt benne biztos hogy az. 1 hónap antibiotikum kúrát kezdtünk (2 hét augmentin, 2 hét sumetrolim) , a kúra 2 hete befejeződött, a panaszaim nem csökkentek egyáltalán, továbbra is égő, csípő érzés, ill. tele hólyagnál sietnem kell wc-re. A kúra befejeztével ultrahanggal megvizsgált, mely szerint a ciszta mérete nem változott. Jövő héten újabb tenyésztést végzünk, doktor úr az alapján javasol másik antibiotikumot. Korábban nem erőltette, most viszont felvetette a ciszta lecsapolását a prosztatából, bár szerinte nem amiatt van jelen a baktérium. Szerinte a streptococcus baktérium megjelenhetett az esetleges diverticulum miatt is, a cisztát azonban nem tudja mitől alakult ki. Egy másik urológus szerint motorozás, biciklizés okozhat ilyet (Én korábban motoroztam, 2 éve pedig nyaranta biciklivel járok munkába (napi 14km, nem prosztatavédős az ülésem) . Doktor úr szerint nem garantálható a teljes gyógyulás, ezért szeretném az ön véleményét is kikérni. Ha bármit tud javasolni, hozzátenni a dologhoz szívesen várom. Ismerősöm javasolt egy bizonyos wolf vizsgálatot melyet a Polimedic klinika végez (Istenhegyi út) , szerinte lehet hogy más a gyökere az egész problémának, amit ez a sejtszintű vizsgálat kiderítene, bár addig nem akarok költeni mindenféle vizsgálatra míg ki nem kérem más urológusok véleményét is. Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, István

Dr. Papos István válasza Streptococcus témában

A prosztatacysta ártalmatlan elváltozás, pungálást nem igényel, és a panaszokon nem is javítana. A panaszait chronicus prosztatagyulladás okozhatja, Javasolt ismételt ondó és vizeletvizsgálat. Amennyiben a tenyésztés negatív, tartós gyulladáscsökkentő kezelés (pl. 2x1 Xilox) + alfablokkoló szedése (pl. Alfusosin pharmacenter 1x1) javasolt. Pozitív lelet esetén célzott antibiotikum.

Kérdés: 2016. március 23., 15:12 ;Megválaszolva: 2016. március 23., 20:37
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Post covid asszociált...
Sexuális élet műtét után
Kisebb vérzés a makkon
4 CT hatása a herére
Lágyéksérv utáni herefájdalom