Corticalis vesecysta-val mi a teendő?

Hasi UH vizsgálattal 2010.01.21.-én a bal vese felső pólusán 62x65 mm-es cysta van. A hólyag ép konturu. 2011.01.18. bal vese felső pólusán 66x61 mm-es cysta. A hólyag ép conturu. 2012.02.16. bal vese felső pólusában 66 mm-es echomente, hangot erősítő képlet. 201202.29.-én CT vizsgálattal a bal vese felső pólusán 68x57 mm-es cysta. Hólyag ép conturu. 2012.08.09.-én UH vizsgálattal a bal vese felső pólusán 8 cm-es corticalis cysta /mely előző vizsgálattól nőtt! / A hólyagon jobb oldalon kis sérv. (? ) A gyakori UH és az egyszeri CT vizsgálatra hasi aorta aneurysma miatt került sor. Az utóbbi időben a bal vese tájékán ritkán, tompa fájdalom is volt. Kérdéseim: 1. Milyen a vesecysta prognózisa? 2. Spontán gyógyulás lehetséges-e? 3. Milyen műtéti beavatkozásra lehet szükség? 4. Milyen a rizikója? Válaszaikat előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Merth Gábor válasza vesecysta témában

Kedves Kérdező!

Nagy általánosságban azt mondhatóm, hogy vesecystával akkor "foglalkozunk", amikor méreténél fogva valamilyen -környező- szerv működésében zavart vagy egyéb panaszokat (fájdalom) okoz. Ekkora méret esetén a spontán "gyógyulás" esélye gyakorlatilag zéró. Rizikó: tompa hasi trauma (pl. autóbaleset) esetén "szétrobbanhat". Műtét: vékony tűvel eljutni a cystáig, azt leszívni, majd sclerotizáló anyaggal "lezárni". Ennek több lehetséges szövődménye is van, pl. vérzés, fertőzés, szervi sérülés.

Tisztelettel, Dr. Merth

Kérdés: 2012. augusztus 10., 14:58; Megválaszolva: 2012. augusztus 13., 11:20
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Heresorvadással Covid oltás
Dudor herezacskón
Mitől lehet?
Hímvessző, gyulladt nyirok ér?
Gyakori vizelés