• Tüdőrák, mintavétel??

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Nő/ Úr! Édesapámnál (55 éves)januárban CT vizsgálat során a tüdején foltot észleltek. A diagnózis: hörgő vagy tüdő rosszindulaltú daganata, k.m.n. „ Nativ és kontasztanyagos mellkasi Ct vizsgálat. A trachea légsávja megtartott. A mediastinumban kórosan megnagyobbodott nycs. nem észlelhető. B.o. a felső lebeny medialis részének megfelelően , dist. az art. pulmonalis oszlásának síkjáig kovethető, inhomogen kontraszthalmozást mutató tumoros terime ábrázolodott, melynek átm. 68-x48mm. Amennyire megítélhető, az elváltl. az aorto-pulmonalis ablaknak megfelelően kisfokú mediastinalis propagatiot mutat. A b.o-i pulnonalis törzs oszlását a terime lapszerűen körbeveszi. A jobb hilusban kóros terime nem igazolható. A jobb tüdőben ill. a jobb pleuralisan kóros eltérés nem figyelhető meg. B.o. basalisan a dors. sinusnak megfelelően folyadék ábrázolodott, 27mm-es. Itt pleuralmezeknek megfelelően, a ka-ot halmozó, lapszerűen elhelyezkedő terime ábrázolodott, amely dorsalisan a XI-es borda kezdeti részét desturálja, ill. a rekesz mentén lapszerű terjesdést mutat. B.o. a csúcsi régióban az interlobalis réssel összefüggést mutató kerekded, 13mm. átm. hypodens képlet észlelhető,mely nem mutat malignus karaktert. a mellékvesszárak vastagsága megtartott. Vélemény: Tu. pulm.centráis l.s.( mediastinalis propagatio felvethető) Met. pleurae l.s.” Azt mondták nem műthető, mert fontos ereket vesz körül. Már 3 alkalommal volt bronchoscopiás mintavétele, de egyik sem vezetett eredményre, mert mindegyik alkalommal azt a választ kaptuk, hogy az eredmény negatív lett, de tudjuk, hogy ott van a daganat. Most sebészeti úton történő mintavételt javasoltak a továbbhaladáshoz. Ehhez lenne kérdésem, hogy ha megnyitják és megbolygatják ezt a daganatot, ezzel nem lesz rosszabb, ha még is kiderülne, hogy rosszindulatú? Mennyire lenne veszélyes az ő számára ez a „kisműtét”? Vállalhatjuk e ezt a fajta szövet meghatározási módot? Van e esetleg más módja, hogy megállapítsák a daganat fajtáját? Ha ez a szövettan is esetleg negatív lenne, de tudjuk, hogy van ott valami, akkor mire gondolhatunk? Mihamarabbi válaszát előre is megköszönve, üdvözlettel : Andrea

        Dr. Boros Miklós válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező! Az onkológiai kezelés szövettani vizsgálat nélkül nem tud elkezdődni. Elsősorban rosszindulatú tüdődaganatra van gyanú, de ennek is többféle szövettani típusa lehet. A szövettani mintavétel indokolt. Nem a daganat megbojgatásából lehet probléma, hanem, ha elmarad az onkológiai kezelés szövettan hiányában. Amennyiben lenne más lehetőség valószínűleg már elvégezték volna. A CT vezérelt mintavételről a képek ismerete nélkül nem tudok nyilatkozni.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 04., 16:23; Megválaszolva: 2011. március 08., 11:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés