Jogosultság a PET/CT vizsgálatra

T Szakember!

Az alábbiakban szeretném kérni a tanácsadásukat:

2007-ben jobb felső lebenyi pulmonális tumor miatt, lobectomia anamnézis, a következő szövettani eredménnyel, mely után utókezelésre nem került sor:   pT1 pN0 (0/15) , pMx, Gr II., ca. adenomatosum, invazívum lobi superioris pulmonis lateris dextri, heg cc.

2010-ben ca. colontos flixura linealis resectio az alábbi szövettani lelettel, és útokezelésként: Kemóterápia, FOLFOX-4 protokoll szerint: pT3, pN2 (4/16) , Gr II., vascuralis invasio, tokáttörés, perinodális terjedés. MPp 2010/367 EGFR poz, 2010/267 K-RAS vad tipus.

Kezelés: Kemoterápia FOLFOX-4 protokoll szerint.

A tüdőműtétután, a vastagbél műtétet megelőző kivizsgálásig kb 6x-i CT, 1x-i MR vizsgálaton vettem részt, amely a tüdő állapotában, daganat szempontjából negativ eredményt hozott. A hasi CT-vel egybekötött utolsó vizsgálatnál derült ki a vastagbél daganata. Ezzel egyidőben a vizsgálat céljából beadott kontraztanyag miatt urticaria jelentkezett, amenly egy ampulla Calcimusc per os adását követően, 1 óra várakozás után megszünt.

A kérdésem a következő, amelyre tisztelettel kérem a válaszát:

Jogosult vagyok-e OEP támogatott - ezen diagnózisok és kezelés után - PET/CT vizsgálatra?

Köszönettel várom válaszukat: B. Tiborné

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bodnár Edina válasza tüdőrák témában

A 2007-ben végzett tüdőműtét ezek szerint sikeres volt, adenocarcinoma (magyarul mirigysejtes rák) szövettanú, kicsiny daganatnál nem szoktunk utókezelést végezni, szerencséje van, hogy a kicsiny daganat nem adott nyirokcsomókba áttétet (ezt jelenti a pN0) . Az azóta elvégzett kontrollokon a mellkas rendben volt - az már szerintem rendben is lesz, mert ha akart volna, akkor már jött volna. 3 év után már nem szokott a tüdő adenocarcinoma jelentkezni.

Más tészta a vastagbélrák, ami 2010-ben került műtétre. Ez nagy volt, előrehaladott volt. A pT3, pN2 (4/16) azt jelenti, hogy elég nagy daganat volt, beszűrte a bélfalat, és a környéki 16 nyirokcsomóból 4-ben már daganatsejtek (regionális áttétek) voltak. Sajnos nem írta a Dukes, vagy az Astler-Coller stádiumokat. Ez bizony nem jó. Mindenképpen komoly utókezelés kell, például a FOLFOX-4 kóddal jelzett kombináció.

Jobb lett volna kicsit korábban észrevenni. Nem volt véres a széklete mondjuk 2009 -2010 telén? Nem változott a székelés jellege már a felfedezés előtt jó pár hónappal?

Ezen persze már hiába rágódunk.

PET/CT majd a későbbiekben indokolt lehet, most minek? Most tudjuk, hogy az egyik daganat rendben van, a másik meg kezelés alatt van. Most csinálni kell a sajnos kellemetlen kemoterápiás ciklusokat. Ezek lezajlása után hasi ultrahang, CT, colonoscópia (tükrözés) javasolt. Ha ezeknél valami gyanú merül fel, hogy gáz van mégiscsak valahol, PET/CT-vel kell keresgélni az okát.

Jobbulást!

Kérdés: 2010. május 28., 10:51; Megválaszolva: 2010. május 28., 10:51
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
Műteni vagy nem műteni?
adenocarcinom tüdőrak