Biztosan tüdőrák?

Több mint egy hónapja indult kálváriánk, biztosat azonban még mindig nem tudunk....

Édesanyám (53 éves) júniusban szúró mellkasi fajdalommal jelentkezett orvosánál. A háziorvos röntgenre küldte, majd annak eredményével azonnal a tüdőgyógyászhoz, aki tenyérnyi tüdőgyulladást állapított meg nála. Antibiotikumot kapott, jobban is lett, a köhögése is csillapodott. Az a bizonyos folt azonban változatlanul ott volt a röntgen felvételén, ezért CT-re küldték. "Egyértelmű" eredményt kaptunk: a tüdő hörgő vagy légutak rosszindulatú daganata, 4, 6x6 cm tumor a bal tüdőn, melynek centruma egyáltalán nem, ám széli része intenzíven halmoz.

Egy hét múlva már a Debreceni Klinikán feküdt, ahol a hörgőtükrözésen 3 orvos sem találta a daganatot, sőt a szövettan és a mosófolyadék eredménye is negatív lett.

Az orvos CT vezérelt tűbiopsziát javasolt, meg is volt, ennek várjuk most az eredményét.

 

A kérdésem az volna, lehet-e ez bármilyen más jellegű betegség (a hörgőtükrözés eredményét figyelembe véve) , ami a CT-n ugyan ráknak tűnt ám mégsem az? Van-e erre esélyünk?

Az ultrahang egyébként nem mutatott ki áttétet.

Anyukám jól van, naponta egyszer ha köhög, jó az étvégya, inkább hízik mint fogyna.

 

Mielőbbi válaszukban bízva, mélységes tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csuth Ágnes válasza tüdőrák témában

Tisztelt Kérdező!

 

A mellkasi CT lelete a legfontosabb. A hörgőtükrözés fontos lépés, de jó hír, hogy a légutakban nincs eltérés. A negatív cytológia és szövettani mintavétel nem jelenti, hogy nem tüdőrákról van szó. Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy édesanyjának tüdőrákja van, hiszen ezt csak szövettan birtokában lehet. Véleményem szerint mellkas-sebészeti bemutatás szükséges. Valószínűleg műtéti úton lehet csak véglegesen tisztázni és amennyiben daganatról van szó az érintett tüdőlebenyt eltávolítani.

Az általános állapota rendben van, ami jó jel, de nem jelenti, hogy nem komoly betegségről van szó.

A kivizsgálás és kezelés folytatása szükséges.Üdvözlettel: Dr. Boros Miklós, sebész

Kérdés: 2009. augusztus 10., 09:53; Megválaszolva: 2009. augusztus 10., 09:53
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Tüdőrák agyi áttéttel
Műteni vagy nem műteni?
adenocarcinom tüdőrak