• Utolsó stádium a tüdőrákban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesapám a tüdőrák utolsó stádiumában van, a  kérdésem arra irányulna, hogy a halálát fulladás okozza-e majd? Egyáltalán minek a következtében szoktak meghalni a tüdőrákosok a leggyakrabban? A másik kérdésem az, hogy hogyan lehet morfiumos injekciót igényelni, mert rendkívül erős fájdalmai vannak, kapott ugyan tapaszt, de az nem sokat segít. Az utolsó kérdésem meddig tart amíg valaki életét veszíti, ebben a betegségben, édesapám már a harmadik hete agonizál, hozzátartozóként szörnyű látni a szenvedéseit.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőrák témában

        Hogy mi okozza Édesapja halálát, azt nem tudom. Ha "szerencséje" lenne, akkor megállna a szíve. Ha nem lesz "szerencséje", akkor nehézlégzés, vagy tüdővérzés okozhatja. Egyébként senyvedés, súlyos fogyás, és szívmegállás szokott inkább lenni.
        Mindegyik borzasztó.
        "Opiodiot" már kap a Papa tapasz formában (ez talán fentanyl tartalmú, többféle is van: Dolforin, Durogesic, Hexal, Sedaton, Matrifen).
        Ha injekciós morfin mellett döntött az orvos, akkor azt fogja felírni 1%-os, vagy 2%-os injekcióban, de akkor azt rendszeresen szurkálni kell..
        Ha tablettás morfint jobban szeretne a család (illetve, ha Papa még le tudja nyelni), akkor MST-Continus, M-Eslon formában többféle erősségben kapható.
        Korszerű a hidromorfon nevű vegyület, ami hosszú hatású Palladone kapszula, vagy 24 órás hatású Jurnista tabletta formában van.
        Másik korszerű még a buprenorfin, ami szintén tapasz (Transtec).
        Háziorvosa írja fel, pontos adagolás, pontos könyvelés stb. szükséges, hiszen kábítószer-törvény alá esnek.
        Az egyik legborzasztóbb az életben hozzátartozónk szenvedéseit végignézni tehetetlenül.
        Sajnálom Önt, de tartson ki, és tegyen meg mindent ezekben az utolsó napokban, hetekben, hogy Papa emberi körülmények között távozzon a - remélhetően - jobb világba.

        Üdvözlettel: Dr. Nagykálnai Tamás


        Dr. Nagykálnai Tamás
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-21 08:48:57; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 06:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben: