Tüdő kontrasztanyagos CT vizsgálata

Tisztelt Doktornő! Ez év februárban a jobb vesémet eltávolították üregrendszeri daganat miatt. Most kontroll keretében mellkas-hasi-kismedencei CT-t végeztek, recidiva nem látható. Viszont a bal tüdőben ilyesmiket találtak. A tüdőben jobb oldalon gócos eltérés nem azonosítható. Bal oldalon a 6-os segmentumban 11 mm átmérőjű ovális kissé lobulált szolid góc látható. A bal tüdőbázison dorsalisan a 10-es segmentumban a pleura közelében 9 mm átmérőjű szolid góc látható, mely szomszédságában szabálytalan alakú 12 mm legnagyobb átmérőjű spikulált szélű aerobronchogrammot tartalmazó képlet van.Jobb scapula mellett 30x10 mm-es lipoma van. A kérdéseim a következők: Mekkora a valószínűsége annak, hogy a jobb vese üregrendszerében található daganat a bal tüdőbe adjon áttétet és a jobba semmit, vagy inkább valószínű, hogy ez önálló tüdőrák? Ahogy olvastam a spiculált szél az rosszindulatú tüdődaganatra utal, szokott-e olyan lenni, hogy bár spikulált szélű a góc, mégsem rosszindulatú? Ha igen, akkor az mennyire ritka ? Százból egy esetben, vagy gyakoribb? Jövő héten megyek PET CT-re , de az eredmény megérkezéséig is szeretnék valamilyen valószínűségi prognózist. Ha ezek a gócok rosszindulatúak, a méretük miatt ez még könnyeben kezelhető kezdeti stádiumnak felel meg? Januárban voltam tüdőröntgenen, ami negatív lett. A röntgen az ilyen 10-12 mm-es gócokat nem mutatja ki, vagy akkor még nem voltak ott? Évtizedekig dohányoztam, öt éve abba hagytam. A közérzetem jó, nem fogytam, még sportolok is valamennyire. Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Baki Márta válasza vesemedence daganat, PET-CT, CT vizsgálat, dohányzás témában

Tisztelt Levélíró!

A levelében közöltek alapján mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség. Először is azt kellene tudunk, hogy az eltávolított vesében lévő daganat mekkora volt, a szövettani vizsgálat alapján a sejtek különbözőségét milyennek találták: grade 1-3, vagy másképp low grade vagy high grade (alacsony vagy magas gradusú?). A hasi nyirokcsomókkal kapcsolatosan tudunk-e valamilyen adatról?

Másrészt a tüdőben lévő elváltozásról kellene többet tudni: a mellkas röntgen ki tud mutatni körülbelül 8 mm-es elváltozást. Ennek megfelelően, feltételezhetően a CT-n jelenleg észlelhető képleteket nem lehetett felfedezni. (Ez persze nem jelenti azt, hogy esetleg nem voltak ott daganatos sejtek, csak még nem szaporodtak olyan mértékben, hogy nagyságuk alapján igazolni lehetett volna jelenlétüket.)

A PET-CT csak azt fogja kimutatni, hogy a mellkas CT-n látott képletek gyorsabban veszik-e fel a cukrot, mint a környező szövetek. Természetesen ez gyulladás és/vagy daganat következtében is lehetséges. Abban az esetben, ha kóros halmozást mutat a PET-CT, ha van rá mód, akkor szövettani vizsgálat vagy sejtes mintavétel során igazolódhat, hogy külön betegségről vagy a vesemedence daganat következményeként lévő elváltozásról van-e szó. Az eredmények alapján a terápia változhat.

A dohányzás késői következményeként kialakulhat tüdő daganat, de ugyanúgy vesemedencében és/vagy húgyhólyagban is okozhat a dohányzás rosszindulatú daganatos elváltozást.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2021. szeptember 15., 09:12; Megválaszolva: 2021. szeptember 18., 20:57
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Tüdőrák mellett egyéb panaszok...
Kedves Doktornő! Édesapám 64 éves, dohányzó (napi 20 szál) , édesapja tüdőrákban hunyt el. Édesapám tüdőrák diagnózisa jelenleg folyamatban...
Lehet tüdőrák?
Üdv, a testvéremnek tüdőszűrésen (márc.11) találtak egy 5mm-es, "valamit", amit nem tudtak pontosan megmondani, hogy micsoda. 6 hónappal későbbre...
Válasz hiányában újra feltett...
Tisztelt Dr. Baki Márta! Válaszát megkaptam, de sajnos egyik kérdésemre sem érkezett Öntől válasz. így újra feltenném ugyanazokat a...
Tüdődaganata
Tisztelt dr.nő! Édesapámnál 2019-ben tüdődaganatot diagnosztizáltak. Azóta kapott sugárkezelést, kemoterápiát és utoljára immunterápiás...