Tüdőgóc méret növekedés

2021 februárban üregrendszeri daganat miatt radikális vese eltávolítás miatti kontoll miatt elmentem egy egy mellkas és urográfia CT vizsgálatra 2021 szeptemberében , mely malignitás gyanút írt le a tüdőben. Ezek után elmentem PET CT-re 2021 szeptemberben, majd 2 mellkas CT-re idén január elején és április végén. Érdeklődnék, hogy a mellékelt legutolsó CT alapján növekvő (majdnem 4 hónap alatt 13x5-ről 15x8-ra) tüdő góc miatt kell-e aggódnom? Mellékeltem volna 2 mellkas és egy PET CT dokumentumot, de csak egyet engedett a rendszer. így bemásolom a PET CT lelet szövegének egy részét: A jobb tüdőben a radiofarmakon eloszlása normális, kóros nodularis vagy infiltratív eltérés nem látható. A bal tüdő S6 basisán 11x7 mm-es ovális, nem dúsító képlet látható. A bal S10-ben egymás alatt egy 10 x 7 mm-es subpleuralis képlet, valamint bronchiolus mentén egy 7 mm legnagyobb vastagságú, central felé keskenyedő infiltratív eltérés figyelhető meg, vetületükben minimális FDG felvétel detektálható. Mellkasi folyadék nem észlelhető. A mediastinumban és a tüdőhilusokban kóros FDG-felvételű, illetve megnagyobbodott nyirokcsomó nem ábrázolódik. Összefoglaló vélemény: Makroszkópos, FDG-avid malignitásra utaló halmozás nem mutatható ki. A bal tüdő alsó lebenyében lévő képletek méretük miatt metabolikusan korlátozottan ítélhetők meg, elsősorban benignus eredetűek lehetnek, a rekeszi felszínhez közeli elváltozások morfológiailag gyulladásnak felelnek meg leginkább. További low dose CT követés javasolt. Adenoma gland. suprarenalis l.s. Cysta renis l.s. Megnagyobbodott prostata. Hernia umbilicalis

Dr. Baki Márta válasza vesemedence daganat témában

Tisztelt Levélíró!

Amennyiben jól értelmezem, akkor a 2021. szeptemberi PET-CT eredményét másolta be. Ezen egyértelműen rosszindulatú elváltozást nem igazoltak. Talán azóta újabb CT vizsgálatok történtek, s kérdés, hogy az elváltozások mérete hogyan változott. Abban az esetben, ha csak 1-2 mm a különbség, akkor nem kell vele semmit sem tenni, de mindenképpen javaslom, hogy tüdőgyógyász tekintse át a felvételeket, s annak alapján mondjon véleményt. Arról nem írt levelében, hogy a hasi területről történt-e CT vizsgálat, s a műtéti terület rendben van-e. Ezen kívül akár a vesemedencéből, akár a húgyvezetékből (a vesét és a hólyagot köti össze) kiinduló rosszindulatú daganatot találtak, akkor rendszeres urológiai ellenőrzés is indokolt.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. április 28., 15:46; Megválaszolva: 2022. április 30., 22:16
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Hisztológiai vizsgálat
Szép napot! Egy kis “nyugtatást” szeretnék kérni. Még április elején volt egy epilepszia rohamom, rohammentő majd kiderült hogy van egy jó...
Csontáttét
Tisztelt Doktornő! Édesapámnál 2020 szeptemberében vizsgálatok során kiderült, hogy daganat van a veséjében és a prosztatában. A prosztatát...
Vastagbélrák kezelése
Szövettan értelmezése
Műthető, mi várható?