• Milyen esélyei lehetnek egy tüdőrákos betegnek?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Édesanyámnál (52 éves) 2 éve diagnosztizálták a tüdőrákot. Dohányzás miatt alakult ki, amit nem hagyott abba azóta sem. Alkoholista volt, jelenleg nem iszik jó pár hónapja. Azóta folyton kemoterápiás kezelésen vesz részt, sugárkezelése is volt. Műtéttel eltávolították a tumort. A következő műtét során ki kellett volna venni a fél tüdejét, de nem vállalták a műtétet az orvosok, mert azt mondták, nem élné túl. A jelenlegi tünetei: nehézlégzés, köhögés. Áttétek képződtek már a vállövénél és a másik tüdejében, talán a máján is. Az utóbbi időben romlott az állapota, nincs étvágya, ill. amit megeszik, az ki is jön. A fájdalomcsillapítója erősebb lett, egy napra egy (gondolom elég erős). Gondolom, ettől alszik sokat, már amikor a köhögés engedi. Nutridrinket iszik. Fogyott jó pár kilót, kedélyállapota rossz. Arra lennék kíváncsi, hogy mik a szóba jöhető lehetőségek a betegség kimenetelét illetően? Persze, így hallomásról nem lehet időt jósolni, de körülbelül: fulladásos halál, belső vérzés vagy mi lehet, ami a végét jelenti az életének?

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a tüdőrák témában

        Leírásából úgy látom, édesanyja állapota a kezelés ellenére egyre romlik. Az áttétek és a tüdőben lévő folyamat kiterjedése nagyban meghatározza a következő időszakot. Ebben az állapotban bármikor, bármi előfordulhat. Lehet vérzés, keringési és légzési elégtelenség (tán ez a leggyakoribb). A tüdő hasznos működőképes felülete egyre csökken, ami az oxigénszint csökkenését vonja maga után. Ez okozza a többi szerv elégtelen működését is. Általában fokozatos hanyatlás várható, természetesen az idő nem jósolható meg előre. Próbáljanak meg minél többet mellette lenni, hogy ha ébren van, érezze, hogy nincs egyedül.


        Dr. Hangonyi Csilla
        tüdőgyógyász, allergológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Hangonyi Csilla

        Kérdés: 2013. szeptember 16., 16:57; Megválaszolva: 2013. szeptember 17., 22:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben: