• Baba agykamra mérete terhesség alatt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A 29-30-ai héten UH vizsgálaton voltunk ahol az orvos azt mondta, hogy a babának az agykamra méretei 0.96 és 0.85 cm. A baba súlya 1780 gramm 28 cm hosszú, HC 28.62, BPD 7.66 az OFD 10.24. Kell-e aggódnunk az agykamra méret miatt? Van-e szükség további vizsgálatokra, ha igen melyek azok.

        Dr. Deli Tamás válasza a magzati ultrahang, agykamra méret témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha a megadott méretek az oldalkamra atriumának méretei, az 10 mm alatt normális, így ez rendben levő adat, bár pont a normál felső határán van. A méretek a 29. héthez kicsit nagyok, első körben ellenőrzendő, biztos-e a terminus (az utolsó vérzés ideje), nincs-e emelkedett vércukor, ha ezek rendben vannak, valószínűleg egyszerűen csak ilyen szép nagy, fejlett a baba. A 32. héten érdemes a növekedés ütemét ultrahanggal ellenőrizni, akkor biztonság miatt újra lemérni az oldalkamrát, illetve az OK/H (oldalkamra/hemispherium) hányadost megmérni, az is informatív az esetleges kamratágulat határértékei esetében. Ha a méretek akkor is nagyok és a terminus a korai ultrahanggal is ellenőrizve biztos, ismételni érdemes a terheléses vércukorvizsgálatot (OGTT).


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. május 20., 21:34; Megválaszolva: 2011. május 24., 10:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: