• terhesség, méretek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Cím! 32 éves kismama vagyok. 09.20-án volt az utolsó menstruációm, tehát 2 nap múlva leszek 23 hetes. Ma voltam vizsgálaton szakrendelésen, ahol sajnos elég gyorsan kiszórják az embert, ezért szeretnék itt kérdést feltenni. Túl kicsi lenne a babám? Ezeket az adatokat mérte le: BPD: 52 mm AC: 161 mm FEMUR: 22 mm Cg.2000 Lepény mellső falon. (Ezelőtti leletemen hátsó van írva.) Átlagos magzatvíz, szívműködés jó (135/min) gerinc ép, követhető. Többször is megkérdezte közben, hogy betöltöttem- e már a 22. hetet vagy 21 még..de már 2 nap múlva 23. Megkérdeztem kicsi- e a baba, annyit mondott, hogy valamivel. A kérdésem az lenne, hogy ez a valamivel még belefér? Mit jelent ez pontosan? A femur az a combcsont ha jól tudom, az nagyon kicsinek tűnik így itthon utána járva, de az is beugrott, mintha 39-et mondott volna nem 22-őt. Elírás lehet, vagy ez így megfelelő? Azt se értem, hogy lehet egyszer a hátsó falon a lepény aztán meg a mellsőn. Válaszukat köszönöm!

        Dr. Farkas Ágnes válasza a magzati ultrahang témában

        Kedves Hölgyem! A legnagyobb a valószínűsége annak, hogy a combcsont mérete csak el van írva, különösen, ha nagyobbra is emlékszik. Mindenemellett azonban sajnos nem ezt írták le a leletére, és felelősen egy kismamát biztos terhességi korral, kb. 2 héttel (a combcsont esetében több héttel) kisebbre mérve mindenképpen kontrollálni szükséges. Azt javaslom Önnek (különösen, hogy a lepény sem vándorolhat a méhe hátsó faláról az elsőre), mindenképpen menjen el egy ultrahangos rendelésre, hogy ellenőrizzék a pontos magzati méreteket, a korai ultrahang alapján számolják ki a biztos terhességi kort, és lássák, hol is van az a méhlepény. Ha a 12 hetes ultrahang alapján megállapítanak egy terhességi kort, a későbbiekben azt módosítani nem lehet, legfeljebb a magzat lehet kisebb vagy nagyobb a valódi terhességi korhoz képest. Sokszor még a kisebb magzat sem jelent semmit sem, de ha a terhesség nem a vártnak megfelelően fejlődik, akkor sokkal szorosabb odafigyelésre van szükség, látni kell, hogy keringési oka, anyai betegség, vagy egyszerűen egy alkati dologról van szó. Leggyakrabban ezt nem is lehet egyértelműen eldönteni, és emiatt gyakrabban kell ellenőrzésre is mennie. Mindenképpen kontrollvizsgálat szükséges, és ha valóban kisebb a terhesség, akkor kiegészítő vizsgálatok következnek, hogy biztonságban legyenek. Üdv.: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
        szülész-nőgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Farkas Ágnes

        Kérdés: 2019. február 26., 12:51; Megválaszolva: 2019. március 04., 15:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: