• Terhesség alatti vérnyomás ingadozás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        36hetes és 3 napos kismama vagyok, és ingadozik a vérnyomásom a múlt héten csütörtökön felugrott 154/82-re, hozzáteszem soha nem volt még ennyi. De rá 10 perccel már 140 körül járt, utána ismét 10 perccel, már csak 120 volt. Azóta naponta 3-szor mérem. Azt vettem észre, hogy 123-ról pár perc múlva 103-ra ugrik, és volt olyan, hogy reggel 130 volt délben már csak 108. De olyat is mértem, hogy reggel 105, délben 122. A vizeletem ben még mindig nincs fehérje és a 99%-ban 130 alatti a vérnyomásom. Ez normális ilyenkor, és nem árt a babámnak? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Varga Balázsné

        WEBBeteg szakértő válasza a vérnyomás témában

        Kedves Vargáné!

        A 10-20 Hgmm különbség nem megfelelő vérnyomásmérő esetén nem gond. Egy nem jól beállított készülék nem mutatja a helyes értékeket mindig.

        A másik az, hogy magas vérnyomás esetén néhány perces várakozás után újra szokták mérni a vérnyomást, ezt meg is lehet ismételni. Az a cél ilyenkor, hogy az idegesség csökkenésével a vérnyomás is rendezettebb lesz.

        Az, hogy reggel nem ugyanaz a vérnyomása, mint délben nem pobléma, emiatt nem kell aggódnia.

        Amire viszont oda kell figyelni, az a rendszeres orvosi kontroll. Amit javaslok, hogy menjen el a terhesgondozóba, vigye a vérnyomásnaplóját, (ami szerintem nem mutat szélsőséges értékeket), és (ha jól emlékszem Ön írta a vizesedést korábban) említse meg a lábdagadását is, hogy néhány nap alatt fokozódott.

        Ha indokoltnak látják (ezt személyes orvosi vizsgálaton lehet megítélni csak), akkor nem csak a vizeletet tudják ellenőrizni, hanem egyéb laborvizsgálat is készülhet majd (vérkép, májenzimek, stb.). Szükség esetén gyógyszeres kezelést is alkalmazhatnak, de ezt majd az orvosa tudja megítélni, szerintem menjen el nyugodtan, a 36 hetes NST is következik már...

        És figyeljen oda a folyadékfogyasztására. Ha nem iszik eleget, a vérnyomása is ingadozni fog!

         

        Üdvözlettel: Dr. Farkas Ágnes


        Dr. Farkas Ágnes
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 00:19:51; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 13:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: