Korrekt vérnyomás értékek?

Szép napot! Én egy 40 éves,vékony,180 centi magas,76 kilós,bár az irodai munkától enyhén centrálisan hízott (pocakos) férfi vagyok. Különböző tünetek megjelenése,és pár alkalommal mért magas vérnyomás miatt rendszeres vérnyomás mérést javasoltak. A jelenség az szokott lenni,hogy leülök,vagy várok egy-két percet,vagy nem, ez mindegy szokott lenni,a legelső mérés 145/95 átlag. Várok megint egy percet nyugalomban,akkor lemegy 130-135/85-90 -re,majd újabb egy-két perc (de inkább csak egy) után már csak 125/80-85. Tehát a normálisnak tekinthető vérnyomást tudom produkálni,de többszöri mérés után. Viszont a párom leül,megméri,és annyi amennyinek kell lennie. Egy alkalommal ezt produkáltam a háziorvosomnál is,aki a váróteremből hirtelen behívva,és leültetve 150/90-et mért.Mondtam neki mérje meg miután beszéltünk pár percet,megmérte,és akkor már csak 130/80 volt.Igazából ő is csak hümmögött. A kérdésem az lenne,hogy ez normális jelenség e,vagy utalhat magas vérnyomásra? Melyik érték a mérvadó? A nyugalomban,kivárva másodszorra harmadszorra mért alacsony,vagy az első ami magas? Mert én úgy tudom,hogy folytonosan mért magas érték számít annak,tehát akkor lenne baj,ha nem csökkenne,és pont ezért érdemes egymás után megmérni többször. Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a Vérnyomás témában

Kedves Kérdező! A vérnyomás nem folyamatosan egyforma valóban. Sok tényező befolyásolja. A pontosabb vélemény alkotáshoz jó lenne egy 24 órás vérnyomás monitorozást végeztetni, mert így képet kapnánk az egész napos vérnyomás menetről, kiküszöbölve az Ön által említett problémát. Tisztelettel: Dr Molnár Dóra

Kérdés: 2020. augusztus 17., 19:00; Megválaszolva: 2020. augusztus 24., 11:05
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás
általános kérdés
Stressz,pánik,magasvérnyomás,TIA...
Érelmeszesedés?
Vérnyomás