Nyaki redő métete

Tisztelt doktor úr! 10 hetes terhes vagyok, a tegnapi napon egy kis vérzés miatt bementem az ügyelezte. Ott ultrahangoztak, és kiderült, hogy egy apró, a magzattól távolabb lévő vérömleny okozta. Ugyanakkor a doktor a baba nyaki redőjét 7 mm-nek mérte, ami állítólag eltér a normálistól. Azt is mondta, hogy a 12. héten mért érték a fontos. Párom 35 éves, én 30. Első babánk, természetes úton, első próbálkozásra. Sem az ő, sem az én családomban nem volt semmiféle betegség. Kérdésem, hogy milyen valószínűséggel számíthatok komplikációra, és mi lehet az? Mennyire gyakori ez a nyaki redő méret ebben a korban, és ez mennyit változhat a következő 1-2 hétben? Köszönettel: Beatrix

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

Az első genetikai ultrahang-vizsgálat része a nyaki redő másnéven tarkóredő mérése. Angolul Nuchal Translucency, rövidítése NT. A nyaki redő mérését a 11. és 13. hét között kell végezni, később az elmaradt vizsgálat nem pótolható!

Genetikai rendellenességeknél a magzat nyakánál a bőr alatti folyadékréteg megvastagszik, mert tarkótáji ödéma alakult ki.

Magas NT érték 3 (2, 5) mm felett kóros értéket jelent. A tarkóredőt általában 3 mm-ig tartják normálisnak, azonban a mért érték sok mindentől függhet. Az egyik ilyen tényező, hogy a tarkóredő vastagsága a baba méretével együtt nő, így természetesen más eredményt kapunk, ha valakinél méréseket végzünk 11, 12, illetve 13 hetesen. Az ultrahang eredményeknél figyelembe kell venni az emberi és egyéb tényezőket, így nem mindegy, hogy ki és milyen készülékkel végzi a vizsgálatot. Azon felül, hogy a mérést végzőnek gyakorlottnak kell lennie, figyelembe kell venni azt is, hogy az egyes szakemberek mérései között következetesen lehet különbség, ezért az eredményt mindig a mérést végző orvos, vagy szonográfus méréseinek átlagához kell viszonyítani. Az ultrahang készülékek között a képfelbontásban van különbség, természetesen minél jobb a felbontás, annál pontosabb diagnózis adható. Sajnos a jó minőségű ultrahang készülékek igen drágák, így sok helyen nincs lehetőség ezek beszerzésére. A tarkóredő mérés során a magzatnak semleges pózban kell feküdnie, mivel ha a fejét előre vagy hátra hajtja, az NT eredmény a tényleges értéknél kevesebb, illetve több lesz.

Magas NT érték esetén kromoszóma vizsgálat végzése tanácsos.a kromoszóma rendellenesség kockázat 10% körüli.

Genetikai Tanácsadó felkeresése javasolt.

Kérdés: 2016. február 28., 12:45 ;Megválaszolva: 2016. február 28., 18:57
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Terhességgel kapcsolatban
Vetélés,missed ab
Leletelemzés
Jod es pajzsmirigy hatasa elso...
Barnás pecsételés