terhesség és pajzsmirgy

Tisztelt doktor Úr/Hölgy! A következő problémám és aggodalmam van. Pár éve kis göböt találtak a pajzsmirigyemben. A tsh tavaly novemberben 4, 47uU/ml volt, ft3 3, 05 pg/ml, ft4 1, 02 ng/dl. Márciusban a tsh szint már normál volt, tpo 134, 0 fth: 2, 7. Azt mondták ez különösebb kezelést nem igényel. Aztán májusban terhes lettem és júniusban csak tsh-t néztek ami 1, 65 uU/ml lett.20. héten hormonvizsgálatot csináltak.Eredmény: tsh 1, 96, anti TPO 13, 7 U/ml, ft3 2, 26, ft4 0, 52. Letrox-t 50 mikrogram-ból napi felet írtak fel. Most vagyok betöltött 23 hetes terhes. A tablettákat kb egy hete szedem. Kérdéseim: - a t3 és t4 hogy lehet alacsony, alacsony tsh mellett? Azt hittem ez fordítottan arányos. -mi a at3, t4, anti tpo referenciaértéke és mi az az fth. Miért 134 a tpo az egyik leleten és 13, 7U/ml a másikon? (a 134 után nincs mértékegység..ezért sem értem mi az.) -mennyire káros a magzatra a hormontabletta? - mennyire káros a magzatra, hogy csak a 20-héten csináltak t3-t4 vizsgálatot és mennyire káros a magzatra az alacsony t3, t4 értékek? .Előfordulhat, hogy szellemi vagy testi degeneráció léphet fel? Nagyon aggódom érte, de sajnos az orvosomnál darálják a betegeket így sok kérdésre nem kaptam választ. Előre is köszönöm a válaszait! Egy aggódó kismama

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza pajzsmirigybetegség témában

Terhesség alatt és a szoptatás időtartama alatt különösen fontos a megfelelő pajzsmirigyhormon pótlás, a kezelést Letrox-al ezen időszakok alatt is folytatni kell.

Pontosan az orvos által előírt adagolást kell alkalmazni, nem túllépve azt.

Terhesség

Terhességben történő széleskörű használata ellenére a magzatra vonatkozó veszélyről nem számoltak be.

A Letrox terhességben történő alkalmazásakor a következőket kell figyelembe venni:

- Magasabb Letrox adag alkalmazása válhat szükségessé. Orvosa ezért a terhesség alatt és a terhesség után ellenőrizheti a pajzsmirigyfunkcióját, és módosíthatja a gyógyszer adagját.

- A pajzsmirigy túlműködés kezelésére szolgáló gyógyszerek (tireosztatikumok) nem szedhetők együtt a Letrox-al terhességben, mivel ez a tireosztatikum adagjának emelését tenné szükségessé.

- Pajzsmirigy szuppressziós teszt végzése nem javasolt.

Tiroxinon (T4) és a trijód-tironinon (T3) kívül meghatározzák a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) szintjét is: Klinikai hypothyreosis esetén a T4 és a T3 szintje csökkent, míg a TSH-é emelkedett. Az alacsony hormonszintek miatt ugyanis a TSH próbálja serkenteni a pajzsmirigyet - sikertelenül. Az úgynevezett szubklinikus hypothyreosis esetén csak a TSH emelkedett. Ekkor a normális pajzsmirigyhormon-szint még biztosítható, de ehhez több serkentés szükséges, mivel a pajzsmirigy károsodott. Ha a TSH, a T4 és a T3 is alacsony, az arra utal, hogy a betegség oka az agyalapi mirigy károsodása és ennek folytán a TSH csökkent mértékű termelődése, ez azonban ritkán előforduló kórkép.

A vérből meghatározható a TPO elleni antitest szintje is (antiTPO) , ennek emelkedett szintje a Hashimoto thyreoiditist támasztja alá. Kétes esetben szükség lehet a pajzsmirigy tűbiopszájára, azaz szövetminta-vételre, ami a limfociták kimutatásával igazolhatja az autoimmun pajzsmirigy-gyulladást.

Kérdés: 2012. szeptember 14., 17:44; Megválaszolva: 2012. szeptember 15., 21:55
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
pajzsmirigy alulmukodes terhesseg alatt
Tisztelt Doktor No/Ur! Jelenleg 8 hetes terhes vagyok.Szuletesem ota pajzsmirigy csokkent mukodesem van (nem fejlodott ki rendesen a pajzsmirigy) .Jelenleg...
pajzsmirigy alulműködés
Tisztelt Dr. Nő! Azzal a problémával fordulok Önhöz, hogy több mint 3 éve szedem a Letrox tablettát mert 3 vetélés után jöttek rá az orvosaim...
Pajzsmirigy alulműködés és...
T isztelt Doktornő! Egy éve szedek napi 25 ug L-Thyroxint csökkent pajzsmirigyműködés miatt. Jelenleg 11 hetes terhes vagyok. A TSH, (1, 9) , T3 ...
Veszélyben van a babám?
Tisztelt Dr.Nő/Úr! 2009.02.19-én pozitív terhességi tesztet kaptam. Másnap egy korábbi pajzsmirigy irányábn történő vérvétel eredménye...
Terhesség bekövetkezhet e