Mellékhatás - Sertralin Zentiva 50 mg

Kedves Doktornő! Ez év júliusában elvesztettem édesapámat (53 életévében volt) , a kezeim között vesztette életét, már nem tudtam sem én, sem a kiérkező mentők megmenteni. A tragédia után nagy fordulatot vett az életem, megnőtt rajtam a teher a munka mellett állandó adminisztrációk - a temetés, az anyagi helyzetem miatt másodállást is vállaltam. Közel 2 hónap elteltével (augusztus végén) a munkahelyen kezdtem szorongásos tüneteket produkálni, nem tudtam egy helyben megülni, hevesebb szívverést éreztem, nehezebb levegővételek, izzadást, belső remegést és a buszon is mindig attól rettegtem, hogy "úristen most leszek rosszul és végem van"... Ez egy héten 3 * fordult velem elő, különböző napokon aztán sürűsödött az alvászavar is.Egy ideig a Neverpflege tablettát szedtem, de egy idő után az sem hatott. Az egyik alkalommal a szédülés, szívverés, halálfélelem érzés felerősödött bennem a munkahelyen... azonban otthon általában csak alvászavar jelentkezett. A háziorvosomhoz mentem, hogy kizárjuk a szervi bajokat. A légzés és szívhangom meghallgatása után megállapította, hogy ez biztosan pánikbetegség, mint a tankönyvekben. A tanácsára felkerestem az ideg gondozót, mert ott majd beállítanak nekem gyógyszert, mindemellett felírt azért Xanaxot. Az ideg gondozóban a specialistának is elmondtam a már leírtakat és felírta a tárgyban említett Sertralin nevezetű tablettát, melyből 1-et kell bevennem reggel. Elmondta, hogy lehetnek mellékhatásai, de akkor nyugodtam vegyem csak be a Xanaxot. A mellékhatások általában 1 hét után múlnak. Na most a problémám a következő. Előző hét kedden kezdtem el szedni a Sertralint, aznap este szó szerint olyan hőhullámok mentek át rajtam, heves szívdobogással, figyelemzavar érzéssel, szédüléssel (amik egyébként mellékhatások) , mely intenzíyvebb érzés volt mint a gyógyszer szedése előtt tapasztaltak. Persze a Xanax segített, de akkor is nagyon ilyesztő volt ez az érzés. Aztán két napig nem jelentkezett semmilyen tünet, majd csütörtökön ismét felerősödött egy ilyen intenzívebb roham, ha lehet így mondani. A hétvégén nem jelentkezett intenzív rosszul lét, általában éjszaka kis izzadás és remegés formájában, de volt amikor Xanaxot sem vettem be és elmúlt. A tegnap éjjel viszont (tehát a 7. nap után) ismét hevesebb zavart érzés gyötört egész éjjel ami kiegészül gyomorégés érezéssel, belső melegséggel. Tény, hogy napközben jól éreztem magam tegnap, de éjjel már leírtam, hogy mi történt. Éjjel 1*0, 5mg +1*25mg Xanaxal tudtam csak elmulasztani. Néha a szívem is szurkál, bár lehet, hogy ez csak fronthatás és mondjuk annak következtében is előfordulhat, hogy a szívemet intenzívebb hatások érték a gyógyszer mellékhatása által. A kérdésem, hogy mindez normális? A gyomorégés érzés is normális, elmúlik, azt tudom, hogy a gyógyszer 2 hét múlva fejtheti ki hatását. Előre is köszönöm!

Dr. Veress Dóra válasza pánikbetegség témában

Kedves Kérdező!

A hangulatjavító a szerotonin háztartás befolyásolása révén fejti ki hatását. Ilyen ingerületátvivő anyagot tartalmaznak az agyban található idegsejtek, de a bélrendszerben is vannak hasonlók és még sok más helyen a szervezetben. A gyógyszer mindegyik csoportra hatással van, ennek tudhatóak be az Ön által tapasztalt tünetek. A szervezete hamarosan hozzá fog szokni a gyógyszer molekuláihoz, beáll egy új egyensúly és elmúlnak a kellemetlen mellékhatások. Az idegrendszeri hatás kicsit később jelentkezik (2-4 hét) . Felmerül a lehetősége annak is, hogy amit érez, az nem mellékhatás, hanem még az alapbetegség tünete. Ez akkor is lehetséges, ha eddig nem ezeket a tüneteket tapasztalta, mivel a pánikbetegség váltogatja a formáját, gyakran eltérő tünetek formájában jelenik meg.

Kérdés: 2011. szeptember 20., 18:01; Megválaszolva: 2011. szeptember 21., 22:03
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Felírt gyógyszerek
Szép jó napot Pánik problémákkal felírtak nekem most scippát illetve napi 3*1 frontint Létezik hogy semmi más gyógyszert nem szükséges szednem...
Remegés
Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy az alábbi tünetek alapján mi lehet a fiammal Decemberben a fiam aki 17 éves elmúlt részvett egy ottalvós...
Pánikbetegség gyógyszeres kezelése
Tisztel Doktornö! Pánikbetegségemre szedek Citapramot 20mg és Rilexet 3-szor 2.5mg, amit sikerült csökkenteni: reggel egész, délben háromnegyed...
Frontin-alkohol
Joreggelt. Sajnos támadt 1 problémám 5 hónapja pánikbetegséggel küzdök egész éjjel ittam kb 2-3 órája nem ittam már, érzem hogy jön rám a...
Lorazepam
Tisztel Doktornő/ur! Pánikbeteg vagyok 25 éves nő. Amire citapram 20mgot és rilex 3szor 2, 5mgot szedek. Reggel még 25mg betaloc este 12, 5 mg betaloc....