• Gyógyszer (pszichiátria)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő, Tisztelt Doktorúr! Szeretném kikérni egy független szakértő véleményét pszichiátriai témakörben. Hogy pontos kérdésemre rátérhessek leírom az előzményeket. Tavaly nyáron epizodikus pánikrohamaim voltak. Hosszú kivizsgálások után derült erre fény, rosszulléteimnek semmilyen szervi okát nem találták (vérvétel, neurológus, szemészet, mellkas-nyaki röntgen). Elég borzalmas nyaram volt, az ágyból sem tudtam kikelni. Alig tudtam enni, a gyomrom állandóan görcsben volt, szédültem, hányingerem volt, kapkodtam a levegőt, zsibbadt a kezem, ajkam. Nagyon rosszul aludtam, rémálmok gyötörtek, és alig bírtam elaludni esténként. Összefüggéstelen gondolatok cikáztak a fejemben, nem volt se elejük, se végük, és nem lehetett őket követni sem. Minehhez némi hipochondria is társult (vagy éppen ez okozta), valami hülye oknál fogva meggyőződésem volt, hogy rákos vagyok, vagy minimum cukorbeteg. Eljutottam egy pszichiáterhez, aki hetek-hónapok alatt a következő gyógyszerezést állítrotta be: - reggel 1 szem (20mg) Paroxat - reggel 1 szem (0,5) Helex SR - este 1 szem (0.5) Helex SR - este 1 szem (15mg) Yarocen A rohamaim elmúltak, hipochondriám elszunnyadt, nagyon jókat alszom és a gyógyszer beállta óta egyetlen egyszer sem voltam rosszul. Két hónapja úgy döntöttem, hogy csökkentem a Helex adagom, így reggel már nem veszem be. 6-8 napig furcsa volt, de már ugyanazon a "jóléti" szinten vagyok, mint amikor napi kettőt szedtem. A héten konzultáltam a pszichiáteremmel, aki azt javasolta, hogy emeljem a Paroxatot másfél tablettára reggelente (30mg). Azután döntött így, miután elmondtam: valóban jól vagyok, pánikrohamaim nem voltak, azonban néha eszembe jut, hogy "akár még rosszul is lehetnék" Az időváltozást elég keményen megérzem (ködös látás, bizonytalanság, feszültség), és olykor-olykor reggelente görcsben van a gyomrom, ami étkezés után elmúlik. (Olykor nehezen gyömöszölök le 1-1 zsemlét reggelente) Ez nem túl sűrűn, de tény, hogy előfordul (heti egyszer-kétszer). Mindezeket leszámítva valóban jól vagyok. Jól alszom, de reggel néha zavartan kelek. Néha előfordul, hogy indokolatlanul feszült, ideges vagyok, és már-már majdnem olyan érzés kerülget, mint tavaly nyáron a rosszullétek előtt. Ezt úgy érzem kordában tudom tartani (légzés, gondolatelterelés), de azért jó lenne, ha ezek is elmúlnának. Egyébként őszintén úgy érzem, hogy pánikrohamom már nem lesz. Indokoltnak tartja Ön is a Paroxat emelését? Mikor meghallottam az orvosom javaslatát, egyáltalán nem örültem, de lehet, hogy valóban igaza van, és ez a kis emelés szükséges. Ön mit gondol erről? A gyógyszerek mellett igyekszem magam is tenni azért, hogy jól legyek. Elkezdtem sportolni (futok, úszom), igyekszem egészségesen táplálkozni, vitaminokat szedek (C, B-vitaminok, Magnézium), és heti 2X 3X meditálok. Mit tudna még javasolni a jobbulásomért? Nyitott vagyok alternatív megoldásokra is, szeretnék túllenni ezen, és gyógyultan, gyógyszermentesen élni. Köszönöm válaszát.

        Dr. Veress Dóra válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Kérdező! A Paroxát mennyiségét nyugodtan megemelheti, nem fog hozzászokni, a későbbiekben el fogja tudni hagyni, ha eljön az ideje. A még fennálló szorongásos tüneteinek (gyomorgörcs, indokolatlan ingerlékenység) jót fog tenni. Az Ön által említett alternatív gyógymódok mellett a kognitív pszichoterápia tudná még a legnagyobb eredményt hozni, mivel a pánikbetegségnek a gyógyszerek csak a tüneteit nyomják el, de meg nem gyógyítják, ellenben a pszichoterápiával, ami végleges megoldást jelenthet.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. június 24., 10:44; Megválaszolva: 2011. június 27., 23:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés