Antidepresszáns és bélpanaszok

Tisztelt Doktornő! Rendkívül tanácstalan vagyok a terápiám további megválasztását illetően, ezért a tanácsát szeretném kérni. Probémám: erős egészség szorongás, generalizált szorongás pánikkal, depresszió. Számos szomatikus panasz, amit megelőzött 3 éve egy munkahelyi, magánéleti válság. Az elmúlt 3 évben számos orvosi kivizsgálás (neurológia, reumatológia, gasztroenterológia), ami kezdetben nem mutatott eltérést, most már megfogható gasztroenterológiai jelei vannak. Jelenlegi teljes gasztro kivizsgálás eredményei: Gyomor Antrum - reaktív gastropathia, enyhe idült inaktív gyulladással, min ATROPHIÁVAL, intestinalis METAPLASIAVAL Gyomor Corpus - enyhe chronicus inaktív gastritis Gyomor Cardia - gyomor cardia típusú METAPLASIA, enyhe idült gyulladással. Bél ileum - focalisan aktív enyhe ileitis Jelenlegi tünetek: székrekedés, égő-szúró-éles hasi fájdalom a vastag- és vékonybelekben, gyomor-és nyelőcső fájdalom, refluxos égő tünetek, izom-izületi fájdalmak, derék-csípők, akaratlan izomrángások, nehézlégzés. GE.-i kezelésre (savcsökkentő), diétára nem reagál. 2 és fél éve szedek Xanaxot, amiről nem kaptam megfelelő tájékoztatást az elején, hogy, mennyi ideig szabad szedni. Kialakult a tolerancia, a legmagasabb dózis 1,5mg/nap volt. Ez év jauárjában elkezdtem csökkenteni és március végéig napi 30 mg Cymbalta szedése mellett sikerült lemennem 0,25mg-ra, de annyira erősek lettek a hasi és bél panaszaim (még állandósult hányinger, véres széklet is), hogy a Cymbalta 8 hét szedés után elhagyásra került, a Xanax pedig vissza lett emelve 0,75mg /napra. Továbbra is megmaradtak a fenti GE.-i panaszok. A legutóbbi vizsgálat UH alkalmával azt mondta a gasztroenterológus, aki látott a leépítés megkezdése előtt is, hogy extrém spascititás jellemző a belső szerveimre (köze lehet a X leépítéshez), ugyanakkor a Xanax árt a refluxomnak is, mert ellazítja a nyelőcső alsó záróizmot, emellett pedig éjszaka a központi idegrendszerre gyakorolt hatása miatt a savtermelést és így a gastritist is rossz irányba befolyásolja. Mi tévő legyek? A tükrözéses szövettani eredmények miatt fokozottan óvnom kell a gyomromat. Több antidepresszáns kipróbálásra került, hogy mellette majd esetleg elhagyható legyen a benzo, de a mellékhatások miatt nem tudták beállítani. Az IBS-es panaszok, főleg elviselhetetlen szigma görcs a legelső SSRI (Paroxetin) adásánál kezdőttek 3 éve, s azóta is rendre felerősödtek ha másik SSRI-al próbálkoztunk (Scippa, Stimuloton, Brintellix). A Scippát ettől függetlenül 8 hónapig tudtam szedni, lényeges mentális javulás után fokozatosan elhagytam. Mellette leépítettem átmenetileg a Xanaxot is, de olya erős izom izületi panaszok kezdődtek, hogy újra szedni kezdtem a benzot. A most januárban elkezdett majd 8 hét után elhagyott SNRI (Cymbalta) segíteni kezdett a krónikus fájdalmakon és a hangulaton is, de emellett ugye a reflux erősödött fel extrém módon. Felmerült most még TCA közül az Anafranil és SNRI Venlafaxin. Eőbbire azt mondta valaki, hogy már régi és nem ajánlatos néhány hónapnál hosszabb ideig szedni a szövődmények miatt, utóbbi pedig kérdés, hogy a Cymbaltahoz hasonlóan ront a refluxon? Mi a véleménye? A 22-es csapdájában vagyok, mert le kell tennem a X-ot, ami ront a gastritisen, refluxon és szörnyű következményekkel járhat, de ehhez viszont antidepresszánst javasolnak, ami bélpanaszokat okoz azáltal, hogy emeli a szerotonin szintet, de közben nem csak az agyban stimulálja a szerotonin receptorokat hanem a gasztrointesztinális traktusban is, fájdalmas görcsöket okozva és rontva az emésztésen. Volt, aki még egy hosszabb felezési idővel rendelkező benzo átállást javasolt, Xanaxról - Diazepamra vagy Rivotrilra és hogy onnan megkezdve fussak neki a leépítésnek Kérdésem az lenne: - Ön szerint is igaz a fenti eszmefuttatás a gyógyszerek hatásmehanizmusát illetően? - a felmerült Venlfaxine vagy TCA segíthet? - a Xanax valóban okozhat ilyen gyomor bél panaszokat? - 5HTC, L-triptofán, L-theanine, GABA más kiegészítőnek van értelme?

Dr. Pálvölgyi Rita válasza gyógyszer mellékhatások témában

Tisztelt Kérdező, a Xanax csökkentése, elhagyása valóban tanácsos volna. Azt, hogy kártékony lenne a bélműködésre, v. sz. a gasztroenterológus kolléga tapasztalja. Én nem találtam összefüggést a Xanax és a refluxos panaszok között. Az antidepresszánsokra ki-ki eltérően reagál, és sajnos előfordul, hogy több készítmény is hatástalannak bizonyul, illetve a mellékhatások miatt kell abbahagyni. Ilyenkor szoktunk visszanyúlni régebbi készítményekhez. Ezek közül az Anafranillal jó tapasztalataim vannak. Pszichoszomatikus tünetek esetén a Coaxil szokott még jó eredményeket hozni, kevesebb mellékhatással. A benzodiazepin csoporton belüli átállásnak sok értelmét nem látom, sokkal inkább az antidepresszáns védelemben történő lassú csökkentést javaslom. Üdvözlettel: Dr. Pálvölgyi Rita

Megválaszolva: 2024. május 04.

Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség

Generalizált szorongás
Tisztelt Doktornő! 5 éve generalizált szorongást, pánikzavaros tüneteket diagnosztizáltak nálam. Több alkalommal szedtem különféle antidepresszánsokat, majd...
Félrekezeltek volna?
Üdvözlöm! Nem tudom mi lehet a bajom egyre több minden szerintem. sokáig kezeltek skizofréniával, aztán szóban áttértek a, depresszió lehetőségre is, viszont...
Gyógyszerváltás
Tisztelt Doktornő! Szorongásos pánikzavarom van. 0.5-ös Xanaxból szedek 3x1-et. Több, mint 6 hónapos szedés után sajnos abba kellett hagynom az esti 30mg-os...
Van e kiút az agorafobiából
Tisztel Doktornő! Fiunk 25 éve pánikbeteg, agorafóbiás. Pszichiátriai kezelést, csak telefonon kap, mivel orvoshoz nen tud elmenni. Rivotrilt, Rexetint 25...
Frontin és Melatonin együtt
Tisztelt Doktornő! Sajnos lassan 10 éve szedek 0 5 mg frontint alváshoz /éjszakai munkámból kifolyólag/ szeretném lassan elhagyni egy teljes életmód váltással....
Terhesség mellett antidepresszáns
2 éve belekeveredtem egy kevert szorongásos depresszióba. Loranxil1mg, brintellix10mg es mirzaten q 30 mg os gyógyszereket szedek. 1 hete pozitiv lett a...