Két hónapja tartó rosszullét

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 23 éves fiú vagyok, egyetemre készülök biológia szakot hallgatni. 16 évesen lettem I típusú cukorbeteg, majd 21 évesen hypothyreosist is megállapítottak nálam. Ezeket a problémákat eddig nagyon jól kezeltem, nincsenek szövődményeim. A problémám év eleje óta, közel két hónapja áll fenn. Folyamatos szédülés, mellkasi nyomás, fulladás, erős szívdobogásérzet, fülzúgás, szemfájdalom és hypoglicémiaszerű tünetek normál vagy közepesen magas (9-10) vércukorértékeknél is, ájulásérzet és fejfájás a szemem mögött. Többször ébredek arra éjjel hogy nem kapok levegőt, sürgősségin is voltam vele mert halálfélelmet éltem át viszont nem tudtak hasznos dologgal szolgálni. Ezen kívül úgy érzem hogy enyhe rángások futnak végig rajtam és bizonyos esetekben nehéz fenntartsam a fókuszt a szememmel és könnyen elbambulok. A problémát jeleztem már a háziorvosomnak, diabétesz orvosomnak. Sajnos a kialakult járványhelyzet miatt nem tudnak a helyi kórházba fekvőbeteg ellátást nyújtani és otthon kell átvészeljem ezt illetve kezdik úgy kezelni a kérdést hogy csak szimulálom őket. Privát vizsgálatok sorát vittem végig: EKG, nyaki ultrahang, fülészet, labor. Senki nem talált semmi olyat ami betegségre utalna. Nincs jele gyulladásnak, Koronavírus tesztem is negatív lett. Hajlamos vagyok pánikbetegségre és szorongásra a gyerekkoromból fakadóan éppen ezért a háziorvos medazepámot írt fel. Nehezen kezeltem a tényt hogy ilyesmit kell szedjek és nem szeretnék rászokni de elkezdtem a 10mg-osból fél tablettát használni. A szorongást és görcsöt valóban elveszi és jobb a közérzetem de a szédülés és fulladás megmaradt. Két hete már a lakást sem merem elhagyni mert úgy érzem forog az egész környezet velem és bántja a fény a szememet így sajnos dolgozni sem tudok. Nem zárom ki hogy pszichológiai a panaszom de nagyon furcsa hogy év elején szinte egyik napról a másikra jelentkezett minden holott sohasem volt ilyen problémám és nem ért trauma vagy megrázkódtatás sem. Én úgy érzem romlik az állapotom bár biztosan a lelki kimerültség is rátesz a betegség miatt. A mozgáshiány (és talán más tényező) pedig felborítottam a vércukor egyensúlyomat, akár 18-19 is lehet, főleg éjjelente ami tovább rontja az alvásom is a szomjúságérzettel és fokozott vizelési kényszerrel. Ilyen eredményeket még sohasem tapasztaltam. Bizonyos napokon még takarítás és pakolgatás közben is alig érek el az ágyhoz amikor hirtelen fulladni kezdek.Nem igazán tudom milyen szakemberhez tudnék még fordulni (kardiológia, neurológia?) mit lehetne vizsgálni és kizárni mielőtt ténylegesen pszichiáterhez fordulnék. Gondoltam megpróbálom itt is elmondani az esetemet hátha tudnak tanácsot adni vagy tapasztaltak hasonló jelenséget előzőleg. A választ előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza cukorbetegség szorongás témában

Tisztelt Kérdező!

Pszichológiai kezelés előtt amennyiben a panaszok testi jellegűek, de egyébként is, javasolt orvosi vizsgálat, illetve a lehetséges szomatikus betegségek mielőbbi kizárása vagy párhuzamos kezelése.

Tekintettel az alapbetegségeire bizonyosan vezet vércukornaplót, de a panaszai miatt érdemes lenne pár napig abban a stílusban, amennyiben még nem tette meg, ahogy kórházi kivizsgálás során, tehát a napi ötszöri étkezés során étkezés előtt és után ill. este 10kor és reggel ébredéskor vércukrot mérni és leírni, illetve amikor rosszul érzi magát. Mivel írta , hogy olyan érzése van mint a hypoglicaemia során, illetve hogy azt tapasztalja az éjszakai értékek alapján is, hogy felborult a vércukorháztartása ennek utána kéne járni feltétlenül. Valóban a mozgáshiány hozzájárulhat ehhez.A kapott eredményekkel mielőbb keresse fel ismételten háziorvosát, diabetológusát. Írta, hogy volt laborvizsgálat, voltak e a pajzsmirigy funkciós értékek is ellenőrizve? Amennyiben nem, ennek ellenőrzése is szóba jön. A fulladás, mellkasi nyomás szintén fizikális vizsgálatot igényel, amennyiben ezek eredménye után háziorvosa indokoltnak látja utalhatja kardiológiára. Megfelelő vizsgálatok után vagy ezek mellett párhuzamosan támogató jelleggel lehet foglalkozni a panaszok megélésével, esetlegesen az ezek által kiváltott érzések, szorongások hátterével. Elképzelhetőnek tartom egy tünetnapló vezetését is amelyben a rosszulléteket leírja és ehhez társítva a vércukor, vérnyomás ,pulzus értékeit is, és ezek birtokában ismét mielőbb konzultál háziorvosával, kezelőorvosaival, akik így komplexebben rálátnak a helyzetre, és személyre szabottan segítenek.

Mielőbbi jobbulást kívánok, üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. március 07., 18:42; Megválaszolva: 2021. március 11., 07:04
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Olanzapin+Scippa gyógyszerek...
Pánikbetegseg!
Alvászavar
Mellkasfàjdalom
Paroxetin altetnativa