Kérdések a Frontintról / szorongásról / alvási nehézségekről

Tisztelt Doktornő! Történetem 1 évvel ezelőttről indult, mikor egy baráti nyaralás során pánikrohamom lett, olyan erős, hogy mentőt kellett hívni, aki szorongásgátlót (nyugtatót? ) adott be injekcióval. Gyanítom a hőség és a kevés alvás miatt. A nyaralást követően Xanax lett felírva, 0, 25 mg-os, hogy ne ismétlődjön meg, szerencsére a 30 darabos készlet elfogyasztása után nem jelentkeztek a tünetek. Innentől kezdve a mai napig volt volt érzelmileg egy elég rázós évem, egy párkapcsolati csalódással, és szakítással. Az utóbbi körülbelül egy hónapja történt, és olyan szinten megviselt a dolog, hogy enni és aludni sem tudtam. Mára, egy, másfél hónappal később valamelyest javult a helyzet, de nagyban segített, hogy az orvos felírt Frontint (0, 25mg) nekem, amit ámbár kúraszerűen javasolt, én csak esténként szedtem, akkor is 2 tablettát lefekvés előtt. Ismét közeledik egy baráti nyaralás, de mivel fiatalok vagyunk, alkohol fogyasztás is lesz elkezdtem letenni a frontint. Nehezen megy nagyon, lépésről lépésre haladok (0.5mg -> 0.37mg -> 0.25mg) emiatt az alvásminőségem (ahogy az várható volt) rosszabb is lett. De hát nem lehet ezen élni, már így is olyan mellékhatások léptek fel, hogy konkrétan nem emlékeztem mit csináltam a tabletta bevétele után az éjszaka. Nem merek elmenni a nyaralásra a Frontin nélkül. Ott lesz a lány, aki miatt stresszelek, megint meleg lesz, és valószínűleg megint nem fogok tudni aludni, ott lesz a megfelelési kényszer (hogy visszaszerezzem a lányt) , és félek, hogy ismét pánikrohamom lesz a fizikai és lelki nyomástól. Viszont szeretnék egy kicsit oldódni, alkoholt fogyasztani, de tudom a Frontin és az sajnos együtt nem tanácsos. Én nagyon a lelkemre tudok venni mindent, és az általában mindig rossz alvást, étvágytalanságot jelent, ami nem lesz szerencsés majd ott akkor. Kérdéseim a következők lennének: - A Frontin beszedése után mennyi ideig veszélyes az alkohol fogyasztása? - 0.25 mg Frontin mellett is lehetnek komoly következményei az alkoholfogyasztásnak? - Milyen alternatív módszerek léteznek a szorongás, pánik, stressz megelőzésére, hogy ne legyen szükségem a gyógyszerre? - Érdemes a problémáimmal pszichológushoz fordulnom? ________ Konkrétan a gyógyszerről: Azt olvastam, hogy minél tovább szedem, annál inkább csökkennek az erre érzékeny receptorok az agyban, így egyre nagyobb és nagyobb adag lesz szükség ugyanolyan hatás eléréséhez. Pusztán kíváncsiságból, ha abbahagyom a gyógyszer szedését, de mondjuk fél év múlva ismét szükségem lesz rá, addigra a receptorok visszatermelődnek, szóval ismét elég lesz kis adag, vagy azoknak végleg vége? Elnézést, ha egy kicsit ködös volt a fogalmazásom, de mostanában nem megy az alvás. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pánikzavar témában

Tisztelt Kérdező!

A Frontin, / melynek hatóanyaga azonos a Xanax-ével/ valóban hozzászokást eredményez egyénileg változó mértékben és időtartam után. Alkoholt fogyasztani kb. fél napig nem tanácsos a gyógyszer bevételét követően. Felerősítheti az alkohol hatását, esetleg tudatzavart állapotot okozhat.

Azt javasolnám, hogy ne próbálja meg fejben előre lejátszani a negatív kimenetelű lehetőségeket. Menjen el nyaralni, és ott majd az adott helyzetre reagáljon.

Alternatív lehetőségként relaxációs módszerek / pl. autogén tréning/ elsajátítását javaslom.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. július 14., 11:54; Megválaszolva: 2016. július 16., 08:20
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Depresszió és pánikroham
Tisztelet Szakértő! 31éves nő vagyok! Az utóbbi hónapokban nagyon kilátástalannak látom a helyzetemet! Évek óta küzdök refluxxal, ami nagyban...
Migren/panikzavar
Tisztelt Doktor úr/Doktor nő! Olyan kerdessel fordulok Önhöz hogy 14 évesen diagnosztizáltak nálam pánikbetegséget amit kezeltek, attaraxot kaptam...
Pánikbetegség lehet?
Jó napot! 8 hónapja megszűltem a 2.gyermekemet.Nagyon sok stresszen mentem keresztül a terhesség alatt és a szülés után is szinte napi szinten....
Szorongás?
Kb 16 eve kezdodott a problemam ill akkor volt eloszor, hogy heves szivdobogastvereztem rettento halalfelelmet folyton az orvosi ugyeleten voltam Aztan telt az...
pánikbetegség vagy sem
Tisztelt Hölgyem/Uram Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy egy két hete észrevettem magamon, hogy hirtelen rosszul érzem magam lever a víz a...