állandó szorongás, félelem

Tisztelt Doktornő! A következő problémámról szeretném kikérni a véleményét, esetleg előzetes diagnózisát: 2005 óta szenvedek pánikbetegséggel, akkor egy rosszulléttel kezdődött egy buszjáraton. Nagyon nagyon rosszul lettem, halálfélelemmel, légszomjjal ami kell. Ez a roham annyira megpecsételt, hogy a következő napokban, hetekben, hónapokban is csak arra tudtam gondolni, hogy “nehogy megint ilyen rosszul legyek”. Kialakult nálam egy enyhe lefolyású depresszió is, nem tudtam kimozdulni a szobából, a lakásból, féltem társasági életet élni, mert mi van, hogyha rosszul leszek. Talán 2-3 hónappal az első rosszullétem után arra jutottam, hogy ez már nem normális dolog, szükségem van orvosi segítségre. Meg is kerestem egy pszichiátert, elmeséltem neki a tüneteim (addig nem is tudtam hogy létezik olyan, hogy pánikbetegség) , milyen rosszul érzem magam lelkileg az elmúlt egy-két hónapban. Ugye az állandó aggódás, a szorongás, a félelem behálózta minden napom. A diagnózis természetesen pánikbetegség lett, amit el is kezdtünk kezelni gyógyszerrel. Gyógyszeres kezelésben részesülök mind a mai napig. Néhány féle gyógyszert kipróbáltunk, mire megtaláltuk a megfelelőt (ez a dalsan nevű gyógyszer volt) .Később jöttek a jobb hatóanyagú eszcitalopran gyógyszerek is. Viszont egy pár hónapja visszamentem az orvosomhoz, mivel erős szorongások és alvászavarokkal küszködök. Valdoxannal próbálkozunk most. Ami a legrosszabb, hogy teljesen új tünetek jöttek elő nálam, mint a derealizáció, a kedvtelenség, önsajnálat stb, amik hol erősebb formában, valamikor enyhébb formában jelennek meg. (mondhatnám azt, hogy hullámzó intenzitással) .Többször elmondom a családomnak, hogy valami megváltozott bennem, valami "elszakadt". És ez megpecsételi a mindennapjaimat. De azt is tudom, hogy ez nem helyes és harcolni akarok ellene! De sokszor legyőz... Érzem hogy az izmaim megfeszülnek, különös zsibbadás tör Rám. Tisztelt Doktornő, az Ön véleménye szerint még mindíg pánikbetegségről és depresszióról van szó, vagy valami más van a háttérben?!....

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pálvölgyi Rita válasza pánikbetegség témában

Tisztelt Kérdező,

A pánikbetegség tünetei változhatnak az idők során. Lehet, hogy érdemesebb volna visszatérni SSRI antidepresszánsokra. Ami korábban bevált, tapasztalat szerint az ismételt rosszullét esetén is hatékony. Emellett pszichoterápiás segítséget is hasznos lehet igénybe venni. A relaxációs módszerek elsajátítása szintén javíthatja az állapotát.

Üdvözlettel:

Dr. Pálvölgyi Rita

Kérdés: 2016. január 15., 20:08; Megválaszolva: 2016. január 16., 09:26
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Remegés
Kedves Doktornő! Szeretnék érdeklődni hogy az alábbi tünetek alapján mi lehet a fiammal Decemberben a fiam aki 17 éves elmúlt részvett egy ottalvós...
Pánikbetegség gyógyszeres kezelése
Tisztel Doktornö! Pánikbetegségemre szedek Citapramot 20mg és Rilexet 3-szor 2.5mg, amit sikerült csökkenteni: reggel egész, délben háromnegyed...
Frontin-alkohol
Joreggelt. Sajnos támadt 1 problémám 5 hónapja pánikbetegséggel küzdök egész éjjel ittam kb 2-3 órája nem ittam már, érzem hogy jön rám a...
Lorazepam
Tisztel Doktornő/ur! Pánikbeteg vagyok 25 éves nő. Amire citapram 20mgot és rilex 3szor 2, 5mgot szedek. Reggel még 25mg betaloc este 12, 5 mg betaloc....
Pánikbetegség vagy valami már?
Tisztelt Doktornő! 31 éves nő vagyok. Problémám kb. 3 hete kezdődött, mikor a munkahelyemen felmentünk dohányozni, rámjött a rosszullét...