Elzáródott stent

2010. augusztusában volt infarktusom, 100%-os elzáródással, beültettek egy sztenetet. 2011 szeptemberében terheléses vizsgálaton kiderült, hogy gond van, vissza kell mennem újabb szívkatéterezésre. A szívkatéterezés közben 99%-os szűkületet állapítottak meg a sztent helyén. A szövetek benőtték a sztentet.. Közben komplikációk léptek fel - 20-ra esett a pulzusom, megrepedt az érfal, két napot voltam az intenzíven. Ballonnal nyomták ki a benőtt részt a sztent résein + egy másik gyógyszeres sztentet is beraktak a folytatásában az ér repedés miatt. Január 12-én kell visszamennem, akkor derül ki, hogy elkezd e benőni a mostani és a régi sztent. Kérdésem: Mire számíthatok, ha megint elkezd benőni? Hová lett a sztenten át ballonnal kinyomott szövet? Hogyan képzeljem el ezt? Hányszor lehet így "kinyomni" az eldugulást? Mekkora az esélye, hogy ércserére kerül sor? Köszönettel várom válaszukat.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a AMI témában

Kedves kérdező! A gyógyszeres stenteknél jóval kisebb a visszaszűkülés aránya. Tágítás során a meszes plakk tulajdonképpen belepréselődik az érfalba. Ez, ill. a behelyezett stent olyan, mintha egy seb lenne az érfalon - ha pl. a kezünket megvágjuk, ott is seb keletkezik, majd beindulnak a vérlavadási-gylladásos folyamatok, var keletkezik, végül a bőr regenerálódik. A stent területén is ilyesmi zajlik (ezért is kell főleg eleinte nagyon komolyan venni a véralvadásgátlók szedését), később azonban az érbelhártya benövi, lefedi a stentet. Ez a réteg azonban bizonyos esetekben túlburjánzik, újabb szűkületet okozva - a gyógyszeres stent, DES hatóanyaga ezt akadályozza meg. Ettől függetlenül kialakulhat ismételt szűkület, de ennek az esélye sokkal kisebb. A szűkület helyétől, az ismétlődéstől, a társuló betegségektől, esetleges újabb szűkületektől, kamrafunkciótól függően fogja a kezelőorvos eldönteni, hogy a továbbiakban újabb stentelést, vagy netán bypass-műtétet javasol. Lehet újabb tágítással próbálkozni, de több tágítás után ez már technikai akadályba ütközhet (nehezebb teljesen kinyitni a stentet pl.), de erről hemodinamikus tudna jobban nyilatkozni.

Kérdés: 2011. november 02., 07:39; Megválaszolva: 2011. november 03., 22:24
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Infarktusom volt?
Szívinfarktustól való félelem
gyógyszer szedése
Ejekciós frakció javulása