Sziv

nstemi miatt coronagráfia: LAD mpx stenosia és subtotális occlusio, illetve stenosis multiplex RCA - st depresszió. Szeretném megkérdezni, hogy ezek a kifejezések azt jelentik, hogy baloldali koszorúér szinte teljesen elzárodott a jobb oldali kevésbé és igy alakult ki az infarktus, illetve az enyhe vagy sulyosabb infarktus volt? A szivenzimek egy kicsit magasak voltak a Troporin 2, 134 CK-MB tömeg 12, 50 CK 18o

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza koronáriaszűkület témában

Kedves kérdező!

Ennyi leletből nehéz megbecsülni az infarktus kiterjedését. A subtotalis occlusio azt jelenti, hogy a bal elülső leszálló koszorúér közel teljesen elzáródott (lehet, hogy el is volt záródva, csak a katéterezés idejére már kinyílt) , a jobbon többszörös szűkületek vannak, de ezek mértéke nem derül ki. Jó lenne látni egy szívultrahangos leletet (falmozgászavar, kamrafunkció) , illetve az enzimkinetikát - ha csak a CK-t vesszük, az még normál tartományban van, ez alapján nem lenne nagy az infarktus, de ennek az értéke az elzáródást követően több órával szokott megemelkedni, inkább a későbbi értékek mutatják az elhalt szívizom nagyságát (a legmagasabb CK-t kell nézni) . A troponin ugyan magas, de ebből is a későbbi érték mutatná az infarktus kiterjedését, bár ezt általában nem szokták ismételgetni-kontrollálni, inkább a diagnózis felállításában van szerepe.

Kérdés: 2011. május 17., 01:02; Megválaszolva: 2011. május 18., 21:49
Kérdések és válaszok: Szívinfarktus
Szívritmuszavar
COVID elleni oltás szívinfarktus...
Vérhigító szüneteltetés
Infarktusom volt?
Szívinfarktustól való félelem