• Szívbeteg csecsemő?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! 8 hónapos kislányomnál szívzörej után EKG-t csináltak és a következő eredmény született.Továbbküldtek minket a GOKI-ba szívultrahangra,de csak egy későbbi időpontot kaptunk. Addig is értelmezné számomra ezt az eredményt; mennyire tűnik komolynak a betegsége? Cor: Pm. a bal pst. II-III-ban 2Í66 fok. ejectios zörej, a bal pst. IV-ben diastolés telődési zörej. Perifériás pulsus norm. Surranás, cyanosis:0 EKG: Sinus Rhythmus, jobbra dev. R. tengely. Norm. a-v. idő, szab. Repol.Mellkasi elvezetések: V1-ben pat. Tip.incomplett jobb szárblock, V6-ban mély /10 mm/ S hullám. Pulmo, abd. Neg. Hepar: elérhető, lien nem tap. Vélemény: ASD Tisztelettel várom válaszát: Edina

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A leírtak (zörej, EKG) alapján pitvari septumdefectusra van gyanú. Ez egy kis lyukat jelent a jobb és bal pitvar közötti sövényen, ami fejlődési hiba eredménye. Ilyenkor a vér a bal pitvarból a jobb pitvarba (is) kerül, és ez megterheli a tüdő keringését. Pici lyukat nem is feltétlenül kell bántani, nagyobbakat a fentiek miatt zárni kell, de ez gyakran már katéteres úton is megoldható (ez függ a lyuk méretétől, helyzetétől is). Mindenesetre a GOKI-s ultrahang elkészültéig kár találgatni, addig próbáljanak nem aggódni, ha tényleg ASD, akkor alapvetően jól kezelhető eltérésről van szó.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. szeptember 23., 14:34; Megválaszolva: 2011. szeptember 27., 19:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés