• Sportoljak vagy ne sportoljak?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr/Nő! 26 éves fiú vagyok és a problémám a következő: Körübelül 5 éve már,hogy érzek bizonyos extra ütéseket a szívemben (olyan mintha hirtelen folytogatna valaki egy pillanatra,de mégis a szívemnél érzem ezt az egészet,igazából nehéz elmagyarázni) ami elég kellemetlen szokott lenni. Ez változóan jön elő van,hogy naponta többször csinálja,de valamikor meg nem is érzem hetekig. Emiatt rendszeresen járok kardiológiai vizsgálatra. Az utolsó vizsgálatom áprilisban volt és leírnám önnek az eredményt,hogy tisztán lásson! Anamnézis:Enyhe Hypertónia és I. fokú MI-vel járó mitrális prolaspus miatt ellenőrzött beteg.Terhelhetősége nem romlott. Státusz: Jó tónusú ritmusos szívhangok,pangás nincs. Vizsgálat: Sp02:97%. P:65/min. EKG:sr.,PQ:0,16ms.,R.kp. állásban,terheléses jel nem látható. Echocardiographia: Norm.tág jobb kamra,az aorta gyök: 33mm A bal pitvar: 30mm Az aorta billentyű szabályos A mitrális mellső vitorla tömeges,prolapsusa látható. A septum fal hátsó fal: 10mm,jól mozog. A bal kamra: 49.33mm EF:60%. MI jelzett. Egyebekben norm. Dopplerek. ABPM vizsgálat: Aktív átlag 130/75 Hgmm. Kielégítő tensio értékek Gyógyszerek amiket szednem kell:Concor ,Coverex Amiért írtam önnek az a következő lenne: Egy szinte amatőr csapatban kosárlabdázom(heti 3szor 2óra edzés) és az utóbbi 3edzést nem tudtam befejezni,mert mikor jobban terheltem magam futással,akkor előjöttek az extra ütések és szinte úgy éreztem ha nem állok meg akkor valami nagyobb baj lesz! Mikor leültem,utána kis idő múlva normalizálódott a szívverésem. A kérdésem az lenne,hogy ez veszélyes és hagyjam abba a sportolást,vagy csak a stressz miatt csinálja mostanában ilyen gyakran és semmi komolyabb bajom nincs. A sportorvosnál (ez még az eset előtt volt)mutattam a leleteket, csinált vizsgálatokat (ekg,vérnyomás,vizelet) és megadta az engedélyt. Válaszát mihamarabb várom,mert nagyon fontos számomra a sportolás és szeretném mielőbb megtudni,hogy mit tegyek! Üdvözlettel: Chill26

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Szívem szerint azt mondanám, hogy nem lesz semmi baj, de én sem látok a jövőbe. Az lenne a legcélszerűbb, ha visszamenne a panaszok miatt a kardiológiára, és néznének egy Holtert, ill. terheléses EKG-t, hogy mi is történik ilyenkor, van-e valamilyen egyéb ritmuszavar is, vagy tényleg csak extrákról van szó. Jó kamrafunkció mellett egyébként az extrák jóindulatúnak tekinthetők, valószínűleg nem fognak gondot okozni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. augusztus 14., 14:17; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 22:15

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés