• Az ataxia milyen szerveket érinthet? A szívet is?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Részletek megjelenítése ápr. 9. (5 napja) Tisztelt Cím! Kérem, hogy az általam elküldendő ambuláns kezelőlapot elemezni szíveskedjen. Nagy agodalommal tölt el, hogy fiam betegsége súlyosbodik. Beteg születési kora:43 év Neme: férfi Anamnézis: Családban hypertonia, szivbetegség előfordul. 2006.-ban jobb kar, mindkét láb égési sérlése, plasticai mütét, 18 éves kora óta ismert, kisagyi ataxia DNA replicatiopval, lisztérzékenység miatt. Kb. fél éve vannak mellkasi panaszai, stresszre, nyomó jellegüek, spontán szünnek, kb. 30 perc alatt. Ritmuszavart, fulladást nem jelez. Lábai nem dagadnak, nykturia: 1x. Státusz: Sejets alaplégzés, tiszta, ritmusos szívhangok, törzsataxia. Rr: 140/70 Mgmm. Vizsgálatok: SZZ Kardiológia Echokardigráfia 2011.o4.o8. 10:05 - /SZZCHO/ Echokardiográfia Echocardiographia eredmény: Az aorta bulbus 32 mm, az ao. billentyŰ: ép. A bal pitvar: 37 mm. A mitrális billentyű: mindkét vitorlája lazább, MI min. A bal kamra: 33-53 mm. A septum és a hátsó fal: 10-10 mm. Segmentális falmozgászavar nincs. EF: 62 %. PF: nincs. TI jelzett, az ebből számitott syst. j.kamra nomás norm. Egyéb vizsgálatok: EKG: 82/min sinus ritmus, kp. tengely állás, norm. átvezetési idők. Átmeneti zóna V2-ben, izoel. St-k, poz. T-k. Vélemény, terápia: Dg: ANgina pectoris, obs ad ISZB, Kisagyi ataxia, lisztérzékenység Javasolt Terheléses SPECT: 2011.05.24. Gy. Milgamma 2x1, Cavinton forte 3x1, 2x10 mg Betaloc, 2x1 tbl Moduxin MR, B12 vitamin Leletekkel kontroll. Az ambuláns vizsgálatot a DOTE Kardiológioai klilináján készitették. El kell mondanom, hogy fiamnál 33 éves korában tudták igazolni a lisztérzékenységet, de addigra már a járása, mozgása, nézése, beszéde teljesen elváltozott. Azt egész törzsre jellemző törzsataxia kialakult nála. A sok-sok székletminta, orvostól orvosig járás hiábavaló volt. Most már teljesen segítségre szorul. Kérem elemezni a leirt vizsgálati eredményt. Nagy tisztelettel egy édesanya.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Több típusú ataxia létezik, ezekről neurológus tudna többet mondani. Bizonyos típusokhoz társulhat szív-érintettség is, de ezek többnyire örökletes eltérések. Néhány kutatás alapján felmerült, hogy magához a lisztérzékenységhez is társulhat azonban szívizom-gyengeség, szívelégtelenség. A kardiológiai vizsgálat során viszont mind az EKG, mind a szívultrahang rendben volt, nincs jele szívizom-gyengeségnek, szívelégtelenségnek. A megadott diagnózisok alapján inkább koszorúér-betegség merült fel, ennek vizsgálatára fog az izotópos vizsgálat történni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. április 14., 20:19; Megválaszolva: 2011. április 21., 21:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben: