Pitvari sövényhiány

ezelött 1 évvel derült ki kisfiamnak szivzöreje van fél évente járunk a kardiologiára, február 25 én ujra voltunk és kiderült hogy pitvari sövényhiánya van a kisgyereknek.azt szeretném megtudni hogy elnöheti e a kisgyermek vagy számitsunk rá hogy talán mütétre is szükség lesz.köszönöm biro monika az édesanya.kérem mindenröl felvilágositani sziveskedjen

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Az ASD egy lyuk a jobb és bal pitvar közötti sövényen. Mivel a bal szívfélben magasabb a nyomás, a lyukon keresztül vér áramlik a jobb pitvarba, ezzel terhelve a jobb szívfelet, és a tüdő keringését, ez pedig nagy shunt esetén egy idő után visszafordíthatatlan károsodást okozhat.

A lyuk nagyságát mm-ben is meg lehet adni, ill. a rajta átáramló vér mennyiségéről az ún. Qp/Qs érték ad felvilágosítást. Ezek, valamint a jobb szívfél állapota alapján lehet dönteni a műtét szükségességéről.

Kis ASD-k akár spontán is záródhatnak, de 4 éves kor után már nem nagyon lehet erre számítani. Mindenesetre ha az ASD kicsi, nem okoz panaszokat, nem feltétlenül szükséges műteni. A nagyobb ASD-k (Qp/Qs > 1, 5) ha most még nem is okoznak panaszt, később komolyabb eltérésekhez vezethetnek, ezért ezek zárása indokolt. A zárás az ASD típusától, méretétől függően történhet sebészi úton, vagy katéteresen is.

Arról, hogy a gyermeknél szükség van-e műtétre, az ultrahangos lelet ismeretében a kezelőorvos tud bővebb felvilágosítást adni.

Kérdés: 2011. március 09., 18:12; Megválaszolva: 2011. március 10., 16:22
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
szív leállítása
adókedvezmény
Lyukas szívvel születtem.....
Lyukas szívvel születtem.. tényleg...