• Vélemény kérése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt WEBBeteg! Az alábbi lelettel kapcsolatban szeretnék véleményt kérni. Anamnézis: Nyitott foramen ovale és valvularis aorta stenosis miatt 5 hetes korában műtötték. Laboreredmények: EKG: 77/min frekvenciájú sinus ritmus. Enyhén bal tengelyállás. Szabályos repol. PQ: 156 ms. QRS: 82ms. QTc: 386ms. I-III T Poz, ST izoel. R átmenet V2-3. V2-6 T poz, ST izoel. ECHO: Ao. gyök: 27mm. Jobb kamra: mm. Ao. bill nyitás: 17mm. Bal pitvar M-mód: 31mm. Septum DT: 11mm. Hátsófal DT: 9mm. Bal kamra DD: 50mm. DS: 29mm. EF:70%. 2.D. Jobb pitvar: 37mm. E/A arány: 1,48/1,22. Kiáramlási seb.: 1,1 m/sec. AI: II-III. PHT: 670. Vélemény: Norm. nagyságú szívüregek. Segmentális falmozgászavar nem látszik. Jó bal kamra funkció. Aorta billentyű nyitása alig korlátozott, felette 33/15 Hgmm-es csúcsgradiens mérhető, bő közepes aorta billentyű elégtelenség. Mitrális hátsó vitorla kissé a bal pitvarba prolabál, enyhe mitralis regurgitatio. Epikrízis: Korábbi lelethez képest bal kamra minimálisan tágabb, talán az aorta billentyű elégtelenség is nagyobb. Azt szeretném megtudni, hogy a leírt eredmények alapján indokol-e műtét, vagy indokolt lehet-e a későbbiekben. Ezt a problémát meg lehet oldani katéteres billentyűcserével? Jelenleg 22 éves vagyok. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Egyetlen leletből nehéz véleményt mondani. Egyelőre ez a fokú AI még nem műtendő, de az ambuláns lap alapján romló tendenciát mutat. Az aortabillentyú szerepe az, hogy a szív elernyedésekor megakadályozza az aortából a bal kamrába a vér visszaáramlását. Ha ez a billentyű nem működik megfelelően, visszaereszt, a vér az aorta és a kamra között ingázik, ezzel terhelve a bal kamrát, ami egy idő után kitágul, és az összehúzódó-képessége is csökken. Ezeket a paramétereket is figyelni kell a billentyű-elégtelenség mellett a műtéti indikáció felállításánál. Egyelőre ezek az értékek még normál tartományban vannak, az AI is inkább közepes mértékű, a műtét még várhat, de valószínűleg később szükség lesz rá. A katéteres billentyűcsere hazánkban még nem elterjedt, egyelőre csak a GOKI-ban végeztek ilyet, de rutinszerűen ott sem alkalmazzák. Ráadásul egyelőre olyan betegeknél végzik, akiknek aortabillentyű-szűkületük van,és idős koruk, vagy valamiylen társbetegségük miatt a mellkasmegnyitással járó műtét nagy kockázatú lenne.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 09., 12:57; Megválaszolva: 2011. március 10., 20:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés