Mitralis prolapsus okozhatja ezt a tünetet?

Tisztelt Doktornő! Ismét a segítségét szeretném kérni. Az előző levelemben megírtam a kardiológiai vizsgálat eredményét ezek alapján kérném a tanácsát.Gyakran fordul elő olyan érzés mintha a gyomromban dobogna a szívem és ilyenkor ha levegőt veszek szaporább lesz a pulzusom.Nem tart sokáig, de nagyon rossz érzés. Az előző levelemben említettem, hogy hirtelen mozdulatokra szaporán és szabálytalanul ver a szívem. A minap is ez történt, hirtelen lehuppantam hassal az ágyra és már jött is a ritmuszavar.Szapora és össze-vissza lett a szívdobogásom.Gyorsan megmértem a vérnyomásom 140/90 volt a pulzus 109, de kijelezte a ritmuszavart.Két perc alatt visszaállt normálisra, de nagyon rémisztő volt. A vérnyomásom általában 100/70, 75-85-s pulzussal. A kérdésem a következő lenne: mennyire veszélyes ez a ritmuszavar és mit lehet tenni ellene? Már minden nap rettegek attól, hogy valami nagy baj van, állandóan figyelem magam.Okozhatja ezt a mitralis prolapsus? A szívultrahang kimutatta volna ha baj van? Válaszát előre is köszönöm és elnézést a sok kérdésért! Köszönettel: Evettke

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Elég sok prolapsusos kérdés jön, a már megválaszoltak között nem egyszerű keresni, nem is találtam meg az előzményeket (esetleg be tudná linkelni? ) , így csak általános választ tudok adni. A prolapsushoz gyakran társulnak ritmuszavarok, ezek egy része ártalmatlan. Ilyenek pl. az extraszisztolék, melyek okozhatnak rendetlen szívdobogást, de enyhe prolapsusnál inkább csak a panasz kellemetlen, teendőt nem igényel. Máskor AVNRT társul a prolapsushoz, ez katéteres ablációs beavatkozást igényelhet, ami jó esetben végleg megoldja a problémát. Súlyosabb billentyűhiba esetén már a prolapsus, a billentyűelégtelenség következtében jelentkezhet pitvarfibrilláció, ami szintén rendszertelen, heves szívdobogással járhat. Ez amiatt is jelentős, mert beleszólhat a műtéti időpont megválasztásába. Ezek elkülönítésére Holter EKG felhelyezése javasolt, ennek eredménye függvényében jön szóba kezelés. Ha a prolapsus enyhe volt, valószínűleg nincs baj, de ezt vizsgálat nélkül nem lehet megmondani.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2011. február 28., 11:00; Megválaszolva: 2011. március 02., 21:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
szív leállítása
adókedvezmény
Lyukas szívvel születtem.....
Lyukas szívvel születtem.. tényleg...