Szükséges-e műtéti beavatkozás, ha igen, mikor?

Kedves Doktor Úr! Kérem szakvéleményét az alábbi vizsgálatok eredményei alapján: Vérnyomás inkább alacsony. Status: Icterus, cyanosis, oedema nincs. Pulmok felett érdes légzés. Ritmusos szívműködés, szívcsúcs felett 3-4/6-os mesosyt zörej. EKG: 11/min fr sinustachycardia. Kp tengelyállás. II, V6-ban jelzett asc. STC. III, aaVF-ben kis neg. Egyebütt diffúz lapos T-k. Echo: Aorta: 29 mm Bal pitvar: 38x46x44 EDD: 56 mm ESD: 35 mm IVS: 9 mm PW: 9 mm EDV: 154 ml ESV: 52 ml EF: 66% Kissé tágabb bal szívfél. Normális tágasságú aorta gyök és aorta ascendens. Jó globális bal kamra funkció. Típusos mitralis prolapsus - mindkét vitorla prolabál. Mitralis insufficientia: III. E/A: 76/64. Tricuspidalis insufficientia: jelzett. Becsült pulmonális nyomás 33 Hgmm. Érdeklődöm, hogy szükséges-e műtéti beavatkozás, ha igen, akkor mikor? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

A billentyűelégtelenség már elég nagy, ha nem is azonnal, de előbb-utóbb valószínűleg szükség lesz műtétre. A mitralis billentyű a bal pitvar és kamra között helyezkedik el, normálisan megakadályozva, hogy a kamrából a vér a pitvarba folyjon. Normál esetben a vér útja: bal pitvar -> bal kamra -> aorta (-> artériák -> szervek, végtagok) , mitralis billentyűelégtelenség esetén a vér a pitvar és a kamra között ingázik, megterhelve mindkét szívüreget, egy idő után ezek kitágulását, majd a szívizomzat gyengülését okozva. A műtéti indikáció megítélésében tehát a panaszok, a kamra, pitvar mérete, a kamrafunkció (a bal kamra már kissé tágabb, de a kamrafunkció jó) , esetleges ritmuszavarok jelentkezése is szerepet játszik. Szükség esetén nyeletéses UH is bevethető a pontosabb megítélés érdekében, ill. hogy eldöntsék, milyen műtétre lesz alkalmas a billentyű. Tehát a kérdés nem egyszerű, a műtéti időpont megválasztásával kapcsolatosan, a többi leletét is figyelembe véve kardiológusa tud majd pontosabb tájékoztatást adni.

Kérdés: 2011. február 22., 09:59; Megválaszolva: 2011. február 25., 17:30
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Bal pitvar kissé tágabb
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás