Véreredmény

A napokban éves vérvételen voltam, az eredmény Serum CK-MB 360, Serum Kreatin-kináz 422. A többi érték a határon belül van..Semilyen problémát nem érzek, mit tegyek, mit mond az érték a szakértőnek

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza kreatin-kináz témában

Kedves kérdező!

Jó lenne többet tudni a betegségeiről, ill. hogy milyen laborokat néztek még, és persze jó lett volna a vizsgálatot elrendelő orvosnak megmutatni az eredményeket. A CK egy enzim, ami az izmokban, agyban található meg, szintje többnyire valamilyen izomsérülés esetén emelkedik meg. Ennek az enzimnek egyik formája, a CK-MB döntően a szívizomban található, tehát ha ennek szintje az össz-CK egy bizonyos százalékát meghaladja (mint önnél is) , szívizom-károsodásra gondolunk, vagyis szívinfarktusra, esetleg szívizom-gyulladásra. Ritkán más betegségek (izombetegségek, vesebetegség, pajzsmirigy-eltérés) is megemelhetik ennek a szintjét, azonban két kiragadott érték alapján nehéz diagnózist felállítani. Mindenesetre ez alapján a két érték alapján mielőbbi orvosi vizsgálat, a szívizom-károsodás kizárása javasolt.

Kérdés: 2011. február 16., 18:01; Megválaszolva: 2011. február 18., 19:41
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lad stent re-stenosis
Pitvarfibrilláció
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?
Hirtelen szívleállás