• Stent beültetés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A férjemnek két hónapja két stentet ültettek be a szív koszorúerébe. Megjegyzem, hogy addig semmi panasza nem volt, a magas vérnyomás és rosszullét miatt került a sürgősségre. Azóta a vérnyomása állandóan változik 110/70 és 170/110 között, sokszor 2 hétig is 115 körül van, ami után minden ok nélkül újra felugrik. Azonkivül, véletlenszerúen, pár percig tartó mellkasi fájdalmai is vannak, azok is minden ok nélkül jelentkeznek több napi szünet után. A vérnyomás emelkedések és a mellkasi fájdalmak rendszerint este, éjjel jelentkeznek. A következő gyógyszereket szedi: reggel Betaloc 50 mg (metoprolol tartrat), délben Plavix 75 mg, este Atacand 16mg (cndesartan cilexetil), Aspenter, Sortis 40 mg (atorvastatin). A kérdésem, hogy ezek a tünetek a gyógyulás velejárói-e és majd el fognak múlni? Az utolsó ellenőrzéskor kb.1 hete mindent rendben találtak (EKG, vérnyomás, stetoszkópos vizsgálat (meghallgatás)). Jó lenne, ha meg tudnánk nyugodni.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Átmenetileg be szoktak számolni a betegek tágítást követően kisebb mellkasi fájdalmakról, de ezt 2 hónap távlatából, ráadásul vérnyomás-kiugrásokkal tarkítva nem nevezném a gyógyulás jelének. Érdemes lett volna ezt a kontroll alkalmával megemlíteni a kezelőorvosnak, elképzelhető, hogy szükség lenne egy terheléses vizsgálatra, ill. a vérnyomás monitorozása céljából ABPM felhelyezésére, hogy megítélhető legyen, elég-e a vérnyomáscsökkentőn módosítani, vagy netán újabb katéterezésre van szükség (nem tudom, milyen volt a katéteres lelet, volt-e még valahol esetleg szűkület). Én azt javasolnám, keressék meg ismételten a kezelőorvost.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. február 06., 18:53; Megválaszolva: 2011. február 11., 18:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés